Kod stomatologa prije navršene prve godine

13.01.2016 / Piše V. K.

Prva posjeta stomatološkoj ordinaciji trebala bi prije svega poslužiti roditeljima za edukaciju o pravilnoj prehrani i važnosti oralne higijene, veli specijalistica dječje stomatologije dr. Vesna Cvetković

Kada malo dijete prvi puta treba odvesti u ordinaciju dentalne medicine, pitali smo specijalisticu dječje stomatologije dr. Vesnu Cvetković.

– Neka to bude prije navršene prve godine djetetova života. Prva posjeta stomatološkoj ordinaciji trebala bi prije svega poslužiti roditeljima za edukaciju o pravilnoj prehrani i važnosti svakodnevne oralne higijene, veli ona, dodajući da današnje generacije mladih roditelja nisu bile sustavno educirane o oralnom zdravlju poput njihovih roditelja. Naime, nekad je stomatološka preventiva bila dio sistematskih pregleda, a danas je briga o zdravlju dječjih zubića prepuštena roditeljima i njihovoj inicijativi da svoju djecu redovito vode stomatologu.

Izbjegavajte djeci davati slatke proizvode i grickalice

Cilj ranog odlaska kod stomatologa je spriječiti razvoj karijesa koji je zbog loših prehrambenih navika sve češći već u male djece.

– Na tržištu se intenzivno oglašavaju mnogobrojni slatki proizvodi u obliku mekih čokoladica, pudinga, a tu su i topljive grickalice koje se djeci nude od najranije dobi. Nakon konzumacije takvih proizvoda uvijek treba očistiti zubiće, iako bi uputno bilo uopće ih ne davati, posebno ne navečer, veli dr. Cvetković.

Oprezno i sa slatkim napitcima!

U ovoj dobi najveću opasnost za zdravlje zubi predstavljaju bočice sa slatkim napitcima. Dr. Cvetković stoga preporuča roditeljima da što prije izbace bočicu iz upotrebe te oko godinu dana starosti počinju podučavati dijete kako koristiti šalicu i žličicu. Naime, zaslađeni napitci koje dijete pije iz bočice, posebno tijekom noći zbog uspavljivanja, razlog su ranog dječjeg karijesa, tzv. karijesa bočice.

– Ako je već neizbježno davati djeci bočicu tijekom noći, onda neka unutra bude nezaslađeni čaj, upozorava ova pulska stomatologinja.

Učiti djecu da se zubići moraju prati!

– Čim zubići počnu nicati valja započeti s nježnim pranjem i skidanjem naslaga i hrane sa zubne plohe, ali i zubnog mesa, najprije gazicom ili vatenim štapićima, a potom dječjom četkicom. Na tržištu je moguće naći i posebne proizvode za prvu njegu zubi, veli dr. Vesna Cvetković, napominjući da je bitno što prije osvijestiti dijete da ima zubiće koji se moraju prati.

Pozvala je stoga mlade roditelje da dođu u ordinaciju po savjet, sami ili još bolje u pratnji malog djeteta koji će se na taj način upoznati s prostorom ordinacije, kao i doktorom dentalne medicine, i tako od malena lakše razvijati naviku redovitog dolaska na pregled zubića.