Koji su pravilni položaji za dojenje i hranjenje na bočicu?

15.07.2022 / V. Kapeloto

Pravilni položaji za dojenje i hranjenje na bočicu omogućit će da dijete lakše guta, pravilno diše, dobro probavlja hranu i nema aerokolike i grčeve

Zašto je položaj u kojem dojimo dijete ili ga hranimo na bočicu izuzetno važan za cjelokupan razvoj i napredak, pojasnila je fizioterapeutkinja i Bobath terapeutkinja Klaudija Križman.

– Pravilni položaji za dojenje i hranjenja na bočicu pružit će djetetu sigurnost i omogućiti mu da lakše guta, pravilno diše i dobro probavlja hranu. Pravilnim položajem dijete neće gutati zrak koji će prouzrokovati aerokolike, grčeve, bljuckanje i povraćanje. Zato je za svako dijete izuzetno važno da ga mama hrani i doji u pravilnom položaju, naglasila je.

Do čega dovodi nepravilan položaj?

– Ako se dijete prilikom hranjenja izvija, grči, glavica mu pada u stranu – to je loš položaj koji će izazvati poteškoće.

– Ako glavica pada unazad, usta će biti otvorena što stvara poteškoće u hranjenju i disanju. U tom položaju dijete će se boriti s disanjem, zagrcnuti će se, kašljucati i otežano gutati.

– Ako dijete doji s glavicom pod 90 stupnjeva okrenuto prema dojci (dakle nije prema dojci okrenuto cijelim svojim tijelom) – vrlo lako može će do razvoja asimetrije.

… a do čega pravilan položaj?

– U pravilnom položaju dijete će biti aktivnije u hranjenju. Omogućit ćemo da aktivira mišiće za gutanje, kasnije za žvakanje. Na taj način omogućit ćemo da dijete bude više sito, da bolje spava i bolje napreduje. Imat ćete zadovoljnu bebu koja nema grčeve, koja nije nemirna i plačljiva, pojasnila je fizioterapeutkinja Križman.

Položaj pri hranjenju na bočicu

Prilikom hranjenja na bočicu dijete se drži u naručju na način da je najširi dio glavice na majčinoj nadlaktici, tijelo bebice je u podignutom položaju, dok je zdjelica oslonjena na majčinu nogu. Ovaj položaj omogućava potpunu stabilnost tijela i sustava za sisanje.

Položaji za dojenje

Prilikom dojenja dijete uvijek mora biti u povišenom položaju, bez obzira leži li mama ili sjedi dok doji. Mama se može pomoći jastucima, ali dijete treba uvijek držati i davati mu potporu svojim rukama. Tijelo bebice je u jednoj liniji, a glavica ne smije padati unazad ili u stranu.

Svi ovi položaji detaljno su prikazani na pravoj bebici u video tečaju Baby handlinga na platformi Abilissima.com.

Morate biti svjesni da edukatorice za dojenje, pa i patronažne sestre te medicinske sestre u rodilištu uglavnom nisu educirane za Baby handling, zbog čega mame znaju dobiti savjete koje su u suprotnosti s položajem na dojci koji će potaknuti pravilan motorički razvoj djeteta.