Koliko će majke dugo dojiti ovisi i o tatama!

17.02.2018 / P. Albertini

Preporuka je partneru da pruža emocionalnu podršku, razumijevanje, strpljenje i ohrabrenje dojilji, stoji u UNICEF-ovu letku o očevima i dojenju

S obzirom na to da početak dojenja nije uvijek lak, partnerova podrška može biti od velikog značaja. Majke su zadovoljnije dojenjem i doje dulje ako ih partner u tome podržava.

Stoga je preporuka partneru da pruža emocionalnu podršku, razumijevanje, strpljenje i ohrabrenje dojilji, navodi se u preporukama UNICEF-a za uspješno dojenje, koje ovdje prenosimo. Dobro bi bilo da još u trudnoći žene o tome razgovaraju sa svojim supružnicima te ih potaknu i upute u važnost podrške prilikom dojenja, ne samo zbog zdravstvene dobrobiti djeteta te ženinog psihičkog i fizičkog stanja, već i zbog činjenice da podrška i pomoć ženi utječe na razvoj kvalitetnog i povezujućeg odnosa među partnerima.

Što je važno da tate znaju o pružanju podrške?

– Tate, na vrijeme se informirajte o trudnoći, porodu, dojenju i njezi malog djeteta. Pohađajte s partnericom trudnički tečaj.

– Vaša prisutnost na porodu osobna je odluka, no može biti značajna psihološka podrška vašoj partnerici tijekom poroda te jedinstvena mogućnost vašeg zbližavanja s novorođenim djetetom.

– Ako ste zaposleni možete koristiti roditeljski dopust rezerviran za očeve.

– Podržite partnericu u odluci da dijete bude hranjeno isključivo majčinim mlijekom. Prvih šest mjeseci života, djetetu nije potrebna nikakva druga hrana niti piće osim majčina mlijeka.

– Osigurajte da vašoj partnerici i djetetu bude udobno za vrijeme dojenja. Nakon podoja donesite joj napitak ili zdravi zalogaj. Dojenje je jako iscrpljujuće za organizam i zahtijeva dodatni unos kalorija!

– Prisutnost umora i iscrpljenosti u partnerice te pojava neutješnog plača u djeteta traže vašu snažnu i sigurnu podršku. Pokažite koliko cijenite svoju partnericu i naučite kako joj pravilno možete pružati ohrabrenje u izazovnim situacijama.

– Prakticirajte kontakt koža na kožu, sudjelujte u prematanju, kupanju, masaži, nošenju, igri i pružanju utjehe djetetu! Tako ćete osigurati majci vrijeme za potreban odmor, ali i mogućnost da se vi emocionalno povežete s djetetom.

– Hranjenje na bočicu, kao i dude varalice, mogu otežati dojenje vašoj partnerici.

– Preuzmite kućanske poslove i obaveze, skuhajte ručak ili preuzmite brigu o starijoj djeci.

– Na savjetima koji su u suprotnosti s vašom zajedničkom odlukom o dojenju ljubazno zahvalite, pokažite svoju potpunu informiranost i razumijevanje te uvjerite one koji ih daju da je njihova zabrinutost nepotrebna.

– Bez ustručavanja zatražite stručni savjet i podršku. Javite se patronažnoj sestri, pedijatru ili voditeljici grupa za potporu dojenju u vašoj lokalnoj zajednici. Više možete doznati na web stranici Hrvatske udruge grupa za potporu dojenju na www.hugpd.hr.