Mame, oprezno s knjigama o brizi za bebu!

12.10.2017 / Mamatataja

Svaka druga nova mama koja pročita knjigu u kojoj se savjetuju striktni postupci u hranjenju i uspavljivanju bebe osjećat će se loše i isfrustrirano, navodi se u studiji britanskog Sveučilišta Swansea

Vrlo često već trudnice posegnu za knjigama i vodičima o njezi i brizi za bebu, kako bi što spremnije dočekale rođenje djeteta i saznale što više o vještinama i najboljim načinima postupanja s bebom, i na taj način olakšale i sebi i bebi. Iako na prvu to izgleda korisno za novu mamu, čini se da nije sva takva literatura od pomoći te može izazvati i depresivna stanja.

Pokazuju to rezultati studije provedene na britanskom Sveučilištu Swansea, (Department of Public Health, Policy and Social Sciences) u kojoj je proučavana veza između knjiga o ranom roditeljstvu, posebno onih što savjetuju striktne postupke u hranjenju i uspavljivanju malog djeteta, te dobrobiti za majku. Vrlo često u takvim se knjige obećavaju čudesni rezultati nakon uspostave strogog rasporeda i rutine za tek rođeno dijete. “Vaša beba imat će miran san tijekom noći, a vi ćete biti smireni i sretni roditelj!”, glavna je poruka takve literature. Stvarnost je ipak drugačija: svaka druga mama koja pročita takvu knjigu osjećat će se još gore i isfrustrirano!

Rizik od razvoja depresivnih stanja

Iako su priručnici o ranom roditeljstvu preplavili tržište knjiga, spomenuta studija je utvrdila da što više mame čitaju takve knjige, podložnije su depresivnim stanjima, nižem samopouzdanju te manjoj vjeri u vlastite sposobnosti.

U istraživanju je sudjelovalo 350 majki s bebama u dobi od 0 do 12 mjeseci, a propitivalo ih se se o tome jesu li čitale ovakvu vrstu literature, o osjećajima koji su uslijedili te o mentalnom stanju. Studiju su vodile studentica Victoria Harries i njena supervizorica dr. Amy Brown.

Harries tako napominje da je upravo dobro ili loše iskustvo koje su mame imale povodeći se savjetima iz knjiga imalo veliki utjecaj na njihove osjećaje i stanje duha.

– One mame koje su takvu literaturu smatrale korisnom, očito mogavši primijeniti nuđene savjete, bile su i dalje dobrog psihičkog stanja. No kod onih mama koje takvu literaturu nisu smatrale korisnom te su se čitajući osjećale loše i uznemireno, postajo je rizik od razvoja depresivnih stanja. Takvih je bilo čak 53 posto, u usporedbi s 22 posto onih prvih,”sretnih” mama, pojasnila je Harries.

Protiv razvojnih potreba djeteta

Dr. Brown smatra da ovakve knjige mogu pomoći nekim novim mamama, ali samo ako su njihove bebe sklone rutini.

– Premda neki roditelji mogu biti sretniji i imati “lako odgojivu”djecu, najviše beba želi i traži mnogo pažnje i ukoliko je ne dobije odreagirat će snažnim plakanjem. Pokušavati ići protiv takvih potreba djeteta, nije dobro, rekla je.

Upozorila je da mnoge od tih knjiga sugeriraju ponašanja koja su u suprotnosti s normalnim razvojnim potrebama djeteta. U njima se savjetuju striktne rutine hranjenja, ne uzimanje u naručje djeteta čim zaplače, a sve zato da bi beba duže spavala noću. Bebe međutim, veli ona, treba hraniti često jer imaju vrlo mali želudac, a valja ih nositi jer kao vrlo osjetljiva bića one imaju potrebu za stalnim fizičkim dodirom.

– Normalno je da se bude noću, kao uostalom i neki odrasli, samo što je bebicama potrebno više pomoći da ponovno zaspu, rekla je dr. Brown.

Herries je dodala da je razumljivo da ovakve knjige više čitaju mame koje se osjećaju depresivno, kao i one iscrpljene noćnim nespavanjem, no zabrinjava to što se tako veliki broj žena, u studiji njih preko 50 posto, nakon njihova konzumiranja osjeća isfrustrirano i neuspješno, a petina njih smatra da su podbacile kao majke!

Majke prepuštene same sebi

Dr. Brown smatra da je potrebno naći bolji način potpore novim roditeljima.

– Mi nismo stvoreni da brinemo o djeci sami, iako su mnoge majke danas prepuštene same sebi, budući da žive daleko od svoje obitelji. S druge strane, obiteljske veze i odnosi nisu više bliski kao nekada. Mnoge se majke moraju vratiti na posao dok još provode besane noći. I razumljivo je stoga zašto se poseže za takvim knjigama! Umjesto toga, potrebno je investirati u potporu majkama, da imaju duže i bolje plaćene rodiljne dopuste te im pomoći da majčinstvo ostvare bez rizika od depresije i anksioznosti, rekla je dr. Brown.