Ne izlažite suncu dijete prerano!

Ne izlažite suncu dijete do šest mjeseci, a do 12 izravnom suncu!

27.07.2015 / Mamatataja

Do trećeg mjeseca na bebinu kožu ne smijemo nanositi kreme sa zaštitnim faktorom jer mogu izazvati iritaciju, upozorila je pedijatrica dr. Sonja Vidulin, s kojom smo razgovarali o tome kako od prvih dana dijete pravilno štititi od sunca

Izlaganje suncu bez zaštite može dovesti do oštećenja kože i očiju, zato ne izlažite suncu dijete prerano, upozoravaju stručnjaci.

Oštećenje kože je kumulativno i počinje već s prvim izlaganjem suncu. To je razlog zašto odmah od rođenja treba započeti sa zaštitom djeteta od sunca, istaknula je pedijatrica dr. Sonja Vidulin, s kojom smo razgovarajući o zdravlju djece ljeti dotakli i temu izlaganja i boravka na suncu. Evo što je naglasila da je važno zapamtiti i čega se roditelji trebaju pridržavati.

Izlaganje suncu

– Ne izlažite suncu dijete do šest mjeseci, a ono od šest do 12 mjeseci izravnom suncu. Preporuka je zapravo ne boraviti na izravnom suncu do djetetove treće godine. (Prema riječima dr. Sonje Vidulin, izlaganje suncu podrazumijeva duži boravak na suncu u razdoblju kada to nije preporučljivo.) Djeca trebaju boraviti u sjeni i hladu, i to ne razodjevena, već odjevena u laganu odjeću.

– Ne izlažite suncu dijete u razdoblju od 10 do 17 sati, kada je sunčevo zračenje najjače. U vrijeme velikih vrućina to je razdoblje potrebno produljiti, ujutro i navečer.

– Treba reći da je sunce zdravo jer omogućava pretvorbu D vitamina u koži i njegovu resorpciju iz crijeva. Ne treba brinuti da dijete taj vitamin neće dobiti ako nije na izravnom suncu. S djetetom izlazimo van i obavljamo sve aktivnosti. Idemo s njime u šetnju, do trgovine, u posjete, ali smo u sjeni, nismo pola sata na izravnom suncu. To se ne smije, objasnila je ova pulska pedijatrica.

Kreme za sunčanje

– Bebu do 3 mjeseca ne smije se mazati kremama sa zaštitnim faktorom jer mogu izazvati iritaciju. Kako je dječja koža izrazito tanka i bez zaštite, baš nikako nemojte izlagati suncu bebe do tri mjeseca.

– Kod djece iznad 3 mjeseca života neophodno je primjenjivati kreme sa zaštitnim faktorom. Kremu je potrebno nanijeti pola sata prije izlaganja suncu. Nanošenje kreme potrebno je ponoviti svakih sat do dva, nakon svakog kupanja, odnosno kad se dijete oznoji ili obriše ručnikom. Kremu moramo obavezno nanijeti na uške, stražnji dio vrata i na usnice.

– Zaštitnu kremu je potrebno koristiti iako je dijete u sjeni jer ono i tada može zadobiti opekline zbog reflektiranja UV zraka od vode, pijeska ili kamena. Kupanje, naime, ne štiti od sunčevih zraka, štoviše, kapljice vode ih reflektiraju i pojačavaju.

Zaštita kapom i naočalama

– Djetetu trebamo obavezno staviti kapu s obodom od tri centimetra, radi zaštite lica, uši i vrata.

– Većoj djeci oči treba zaštititi sunčanim naočalama koje pružaju gotovo stopostotnu zaštitu od UV-A i UV-B zraka.