Nedonoščadi stalno pratiti razvoj vida

10.12.2014 / Mamatataja

Prijevremeno rođena djeca, posebno ona rođena između 32. i 34. tjedna gestacije, kao i djeca s porođajnom težinom ispod 2.000 grama mogu razviti problem pri razvoju mrežnice, upozorava oftamologinja dr. Gilda Stojšić Terlević

S 40 tjedana gestacije, kada se djeca najčešće rode, struktura oka je potpuno anatomski i funkcionalno razvijena. No,  nedonoščad, prijevremeno rođena djeca, a to se posebno odnosi na djecu rođenu između 32. i 34. tjedna gestacije, kao i ona s malom porođajnom težinom, ispod 2.000 grama, mogu razviti problem pri razvoju mrežnice.

Naime, kako je objasnila oftamologija dr. Gilda Stojšić Terlević, krvne žile mrežnice  razvijaju se do 40. tjedna, a prijevremenim rođenjem njihov razvoj odvija se u novim uvjetima.

– Ti novi uvjeti, a riječ je najčešće o poremećaju s kisikom, mogu dovesti do bujanja tj. nepravilnog rasta retinalnih krvnih žila, što dovodi do prematurne retinopatije. Mrežnica se odigne i oko postane bolesno te nije funkcionalno sposobno razviti vid. Zato je jako važno takvu djecu stalno pratiti tijekom cijelog vremena razvoja vida, posebno ako postoji bilo kakva sumnja da se krvne žile lošije razvijaju, naglasila je.

Naime, danas se takva djeca uspješno liječe na klinikama uz pomoć lasera te drugim dostupnim tretmanima, a cilj je zaustaviti progresiju bolesti, rekla je dr. Gilda Stojšić Terlević.