Pitali smo dr. Vidulin: Treba li bebama do šest mjeseci ljeti davati vode ili čaja?

07.08.2022 / Razgovarala Vesna Kapeloto

Davati li bebicama do šest mjeseci, pored majčinog ili adaptiranog mlijeka, dodatnu tekućinu, posebno ljeti za visokih temperatura, detaljno je u razgovoru za naš portal pojasnila dr. Sonja Vidulin, cijenjena pulska pedijatrica

Pitanje o tome treba li bebicama do šest mjeseci starosti, pored majčinog ili adaptiranog mlijeka, davati dodatnu tekućinu i dalje izaziva prijepore. Iako smjernice govore da majčino i adaptirano mlijeko zadovoljavaju i potrebu za tekućinom, ima mama koje prema savjetima (najčešće) starijih članova obitelji, ali i nekih zdravstvenih djelatnika, svojim bebicama daju dodatno za piti vode ili čaja.

Pitanje se dodatno komplicira ljeti, za velikih vrućina, kada su temperature više od 30 stupnjeva Celzijusa.

Što onda? Davati li tada bebama dodatnu tekućinu ili ne, detaljno je u razgovoru za naš portal pojasnila dr. Sonja Vidulin, cijenjena pulska pedijatrica.

– Majčino mlijeko je tako formulirano da zadovoljava sve potrebe djeteta za tekućinom i hranjivim vrijednostima, da ne govorimo o njegovoj zaštitnoj komponenti. To je i razlog zašto se dojenje toliko ‘forsira’. Pored nas pedijatara takvo mišljenje zastupaju i naše Rode, kao i Svjetska zdravstvena organizacija. I to je u redu, budući da je prije prije tridesetak i više godina tzv. formula postajala dominantnija. Majčino mlijeko sigurno je najbolja hrana za dijete. Budući da je napravljeno tako da zadovoljava sve potrebe djeteta, smatra se da ako je dijete isključivo dojeno, do šest mjeseci starosti djeteta nema potrebe uz majčino mlijeko dodavati bilo što drugo, pa tako ni vodu ni čaj.

No ljeti, kada su vani temperature preko 30, gotovo 40 stupnjeva Celzijusa, nije pogrešno između podoja djetetu u prvih šest mjeseci ponuditi – vodu. Mame ne trebaju brinuti. Nema greške u tome. Ništa zlo se neće dogoditi ako djetetu od jednog, dva ili tri mjeseca starosti daju par žličica vode između podoja.

Za dodatnom tekućinom, međutim, nema potrebe ako mama doji svakih sat vremena. No ako su razmaci između podoja duži, po nekoliko sati, onda u vrijeme vrlo visokih ljetnih temperatura djetetu treba dati još i malo vode ili nezaslađenog čaja.


– Je li ista preporuka i kad je dijete na adaptiranom mlijeku?

– Ako je dijete starosti do šest mjeseci na formuli – ali opet govorimo o vremenu kada vladaju visoke temperature iznad 30 stupnjeva Celzijusa – također ćemo mu ponuditi vodu ili nezaslađeni čaj. Zašto? Zato što su potrebe za tekućinom tada čak 50 posto veće nego u normalnim okolnostima. Ako, na primjer, dijete teži pet kilograma, treba mu oko 600 mililitara tekućine, koje ono dobije putem formule. No u uvjetima velikih vrućina potrebno mu je čak 180 mililitara tekućine po kilogramu.

– Treba li bebicama do šest mjeseci starosti u normalnim okolnostima, kad nisu visoke temperature, davati tekućinu?
– U normalnim vremenskim uvjetima bebi koja je na majčinim prsima u prvih šest mjeseci ne treba davati tekućinu. Ako je dijete na formuli, također mu ne treba dodatna tekućina, ako dijete ne traži.

– Kako ćemo znati da je malo dijete žedno?
– Fontanela može biti ulegnuta ili dijete plače. Jedan od znakova dehidracije su i suhe pelene. Međutim, u formuli ima toliko vode da dodatna tekućina najčešće nije potrebna.

– Što je s bebama na dohrani? Daje li se njima dodatna tekućina?
– Nakon šestog mjeseca bebe unose tekućinu putem juhica, voća, povrća, prirodnih sokova. Ali i njima na visokim temperaturama treba davati vode. Bočica uvijek mora biti prisutna. Dakle, i mama koja doji i počne davati dohranu, na ovako visokim temperaturama mora djetetu davati vode ili nezaslađenog čaja.