Vrlo je važno hraniti bebu u pravilnom položaju

05.01.2015 / Piše V. K.

Ako glava pada unazad, usta su djetetu otvorena i ono će imati velike poteškoće s disanjem. To se dešava ukoliko se beba prilikom hranjenja drži u ležećem ravnom položaju ili joj se dlanom drži glavica, upozorava neurorazvojna terapeutkinja Ljiljana Buršić

Pravilan položaj bebe za vrijeme hranjenja od izuzetne je važnosti, upozorava neurorazvojna terapeutkinja Ljiljana Buršić. O položaju u kojem držimo dijete ovisi hoće li ono prilikom hranjenja pravilno disati, a potom i lakše gutati te dobro probavljati hranu. Vrlo često pravilnim položajem možemo izbjeći grčeve te bljuckanje i povraćanje. Pravilnim položajem pri hranjenju zapravo potičemo normalan razvoj djeteta.

VIDEO: Pravilan položaj pri hranjenju i podrigivanju djeteta (baby handling)

Nepravilno: Hraniti bebu u ležećem položaju i držati mu glavicu 

– Prilikom hranjenja, prije svega, djetetu moramo omogućiti nesmetano disanje tako da su mu usta zatvorena da bi moglo disati na nos. Ako djetetu glava pada unazad usta su otvorena i ono ima velikih poteškoća s hranjenjem i s disanjem. Često se zagrcne, kašljuca, bori se s disanjem i ne može samostalno gutati. U tom slučaju mi zapravo ulijevamo hranu u dijete i ono će vrlo brzo i lako povratiti. Često će imati i grčeve i zbog toga će plakati, bit će nemirno i neće moći dovoljno spavati jer je gladno. To se događa posebno ukoliko bebu prilikom hranjenja držimo u ležećem položaju, što je čest slučaj, veli Ljiljana Buršić.

Također, djetetu prilikom hranjenja nikako ne treba držati glavicu, što roditelji vrlo često čine. Dijete tada leži na svojim leđima, a mi mu dlanom pridržavamo glavicu. To nije dobar položaj.

Pravilno: Hraniti bebu u naručju u povišenom položaju

Hraniti bebu valja u naručju, u povišenom bočnom položaju. S jednom rukom mu tada podupiremo ramena, glavicu mu namjestimo lagano prema naprijed, a s drugom rukom mu namjestimo zdjelicu.

– Važno je da mame prilikom hranjenja sjede te da na taj način svojom nogom podupiru djetetovu zdjelicu. Druga ruka ostaje slobodna kako bismo mogli pridržavati bočicu ili dojku prilikom dojenja. Dijete je prilikom hranjenja lagano skupljeno, glava mu je u ravnini s leđima, u sredini, i ne pada ni na jednu stranu. Bitno je da su djetetu obje ruke položene naprijed, a ne da mu jedna ruka ostane iz tijela, da su mu nožice u kukovima lagano povijene prema naprijed te da ima oslonac ispod guze, tj. zdjelice. Na taj način se automatski omogućava uredan proces disanja na nos, kao i pravilno aktivno hranjenje, pojasnila je fizioterapeutkinja.

Dudu i dojku položiti djetetu na jezik

– Vrlo je važno dudu bočice ili dojku položiti djetetu na jezik i pričekati da dijete zatvori usta. Na taj način ono će početi pravilno sisati i gutati. Nikako ne smijemo gurati bočicu i dojku u usta jer će dijete tada zbaciti glavu, a mi ćemo u njega lijevati hranu, upozorila je.

– Pravilnim hranjenjem omogućava se pravilno disanje, gutanje i pravilna probava te se sprječavaju grčevi. Pravilno sisanje utječe na pokretljivost jezika što je pak preduvjet za dobar govor i stabilnost trupa, a to je neophodno za pravilan motorički razvoj djeteta, zaključila je Ljiljana Buršić, neurorazvojna fizioterapeutkinja u pulskom Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda.