Pravilnim presvlačenjem i previjanjem beba nesvjesno vježba cijeli dan

25.06.2022 / Mamatataja

Za pravilan razvoj djetetu je potrebno omogućiti da se osjeća ugodno i stabilno na svom lijevom i desnom boku, na leđima i na trbuhu. To postižemo tako da ga kroz presvlačenje i mijenjanje pelene – stalno okrećemo s jednog boka na drugi

Što više bebu u prvim mjesecima pokrećemo – pravilnim okretanjem na bok i stavljanjem u različite pravilne položaje – to više potičemo njezin senzo-motorički razvoj.

Zato je cilj u Baby handlingu pružiti bebi što više (osjećaja) kretanja. Potpuno suprotno nego u tradicionalnom ophođenju s dojenčetom, gdje se dijete u prvim mjesecima pušta(lo) da što više leži na leđima i ne nosi na rukama.

Priprema za pokret

Za pravilan razvoj potrebno je djetetu omogućiti da se osjeća ugodno i stabilno na svom lijevom i desnom boku, na leđima i na trbuhu. U prva tri, četiri mjeseca dijete treba dobiti osjećaj svog tijela u svim tim položajima. To postižemo tako da ga kroz presvlačenje i mijenjanje pelenestalno okrećemo s jednog boka na drugi. Tom stabilnošću i sigurnošću, koje ćemo na taj način razviti kod djeteta, mi ga pripremamo za pokret i rotaciju. Time što ga stalno okrećemo s jednog boka na drugi, dajemo mu osnovu da samo krene u pokret – da se najprije samostalno okrene na trbuh i leđa, a potom samostalno posjedne, propuže i prohoda.

Djecu koju presvlačimo i oblačimo samo na leđima lišit ćemo iskustva kretanja, a nedovoljno iskustva kretanja i nedovoljna stimulacija djeteta usporavaju njegov razvoj i onemogućavaju da razvoj ide u pravom smjeru.

Svaki pokret u Baby handlingu zapravo je vježbanje s bebom. I svaki pokret se izvodi s ciljem da se mozgu šalju informacije koje beba brzo pamti i koristi ih za usvajanje pokreta, a onda i nadolazećih, naprednijih motoričkih radnji.

Beba nesvjesno vježba cijeli dan

Kad beba napuni tri, četiri mjeseca mame s njome požele vježbati i raspituju se o vježbicama koje mogu raditi. Beba tada počinje samostalno držati glavicu, i mame se osjećaju sigurnije da je više pokreću i stavljaju u različite položaje. No kad s bebicom koristimo Baby handling od rođenja mi s njom vježbamo od prvog dana. Time snažno potičemo razvoj njezina mozga te od samog rođenja snažno utječemo na cjelokupni razvoj – senzo-motorički, misaoni i emocionalni. Mozak bebe najviše se razvija u prvim mjesecima života, tada se u mozgu stvara najviše neuronskih veza i šteta je to razdoblje propustiti u poticanju i postizanju maksimalnog genetskog razvoja svoga djeteta.

Svaki put kad malu bebu presvlačimo ili joj mijenjamo pelenu, radimo li prema Baba handlingu, mi s bebom vježbamo, razgibavamo je i otvaramo joj kukove. Pelenu preko dana mijenjamo najmanje pet puta, što znači da s bebicom isto toliko puta vježbamo. I tako beba u jednoj spontanoj aktivnosti poput previjanja – nesvjesno vježba cijeli dan.

I sad usporedite razvoj djeteta s kojim se od prvog dana postupalo prema Baby handlingu i onoga koje je u prva tri mjeseca uglavnom boravilo samo na leđima ili, još gore, u kakvoj ležaljci. Postaje mnogo jasnije, zar ne?

Presvlačenju i previjanju posvetite vrijeme

U video tečaju Baby handlinga na web platformi Abilissima fizioterapeutkinja Klaudija Križman vrlo detaljno pokazuje kako bebu presvlačiti i mijenjati joj pelenu, uz sva ostala postupanja koja se svakodnevno izvode s djetetom.

Važno je znati da se s presvlačenjem i previjanjem ne žuri. Treba najprije uspostaviti kontakt s bebom, obratiti joj se i gledati je u oči. Ako plače, zastati, jer je možda navlačimo, guramo ili smo prebrzi.

Vrlo je važno da djetetu ne podižemo noge držeći ga za stopala jer to vodi u izvijanje. Umjesto stopala podiže se zdjelica. Mijenjanje pelene možemo raditi na tri načina, i sva tri detaljno su prikazani u tečaju Baby handlinga.

Također, prilikom presvlačenja važno je obratiti pažnju na ručice koje dijete mora osvijestiti da bi ih počelo upotrebljavati. Zato one uvijek moraju biti naprijed, u vidnom polju djeteta.

Mijenjanje pelene ćemo iskoristiti i za okretanje bebice na trbuh. Pored okretanja na bok, i boravak na trbuhu od izuzetne je važnosti za senzo-motorički i ukupni razvoj bebe.

Pritom, bebu koja još čvrsto ne drži glavicu valja znati pravilno okrenuti preko boka na trbuh, da se ne bi izvijala, te da bi jačala rameni obruč i vratne mišiće. O tome, kao i svim drugim pravilnim postupanjima s bebom u svakodnevnim  aktivnostima, saznajte na Abilissimi.