Primitivni refleksi kod novorođenčeta – važni za procjenu psihomotornog razvoja

31.05.2017 / Vesna Kapeloto

Prema riječima dr. Ivone Močenić, neuropedijatrice s Odjela za pedijatriju pulske Opće bolnice, govorimo o pet tzv. primitivnih refleksa koji se posebno gledaju i prate kod novorođenčeta

Novorođenče, beba do dobi od mjesec dana, ima brojne tzv. primitivne reflekse. Njihova prisutnost vrlo je važna za procjenu psihomotornog razvoja djeteta.

Prema riječima dr. Ivone Močenić, neuropedijatrice s Odjela za pedijatriju pulske Opće bolnice, govorimo o pet tzv. primitivnih refleksa koji se posebno gledaju i prate kod novorođenčeta. Prisutnost tih refleksa govori da je dijete urednog razvoja. Ukoliko su ti refleksi odsutni ili su prisutni nakon određenog vremena kad se oni trebaju izgubiti, onda to pobuđuje sumnju na mogući neadekvatan razvoj.

Refleks sisanja prisutan je do četvrtog mjeseca života. Ispituje se tako da se nježno podraži rub bebinih usana i dijete tada okreće glavicu i usta prema strani koja je podražena.

Refleks hvatanja ili grasp je prisutan do drugog mjeseca šakom (a po nekim mišljenjima, i do trećeg mjeseca), a tabanom do prve godine života.
Rafleks hvatanja šakom prati se na način da djetetu u otvorene šake stavimo predmet i ono hvata predmet.
Refleks hvatanja tabanima ispituje se tako da se prisloni predmet na jastučiće tabana i dijete će tada skvrčiti prstiće.

Refleks automatskog hoda prisutan je do kraja drugog mjeseca života. Dijete se uhvati ispod pazuha i stavi u vertikalni položaj, malo ga se nasloni prema naprijed i ono će tada napraviti pokret nogom kao da želi hodati.

Moro refleks je prisutan do šestog mjeseca djetetova života. Ispituje se tako da dijete položi na leđa, primi ga se za ručice te ga se malo podigne i spusti. U tom trenutku dijete napravi ekstenziju i fleksiju (ispruži se pa savije). Može se ispitati i na način da se dok dijete leži na leđima rukom malo jače lupi po ležaju. Dijete će tada reagirati na isti način. Moro refleks bi trebalo izbjegavati u svakodnevnim situacijama jer je za bebice vrlo neugodan.

Asimetrični tonički refleks vrata na ekstremitete nestaje oko 6. do 7. mjeseca života, a najistaknutniji je u prvom mjesecu. Dijete leži na leđima, s glavom okrenutom u stranu. Na onoj strani tijela na kojoj je okrenuto licem imat će ispruženu ručicu i nožicu, a na strani zatiljka noga i ruka će biti savijene.