Prohodavanje: Postavljanje na nožice prije vremena ugrožava pravilan razvoj

22.02.2016 / Mamatataja

Ako se dijete vrlo rano stavi na noge i optereti težinom upitno je hoće li se moći zdravo razvijati, budući da sve strukture stopala nisu još dovoljno zrele, rekao je somatoped Stanislav Peharec

Dječje stoplao se razvija i ne treba ga opteretiti prije vremena, rekao je poznati i priznati somatoped dr. sc. Stanislav Peharec. Prerano prohodavanje nije dobro za dijete.

– Dijete se rodi s potpuno nerazvijenim stopalom i tek slijedi razvoj. Ako se dijete vrlo rano stavi na noge i optereti težinom upitno je hoće li se moći zdravo razvijati, budući da sve strukture nisu još dovoljno zrele – kosti nisu razvijene, a meka tkiva ne mogu podržati kosti u pravilnom odnosu, pojasnio je.

Čekati biološku zrelost

Upozorio je roditelje da ne stavljaju djecu na nožice prije vremena jer time ugrožavaju pravilan razvoj svoga djeteta.

– Često roditelji nastoje da dijete što prije prohoda, čak se natječu s drugim roditeljima čije je dijete ranije prohodalo. Bilo bi dobro da to ne bude prije navršenih godinu dana. Jasno je da dijete ne možemo zaustaviti u vertiklizaciji, ali mu zato ne trebamo vrlo rano stavljati cipelice, postavljati ga na nožice i razvijati mu osjećaj i potrebu da se vertikalizira, rekao je.

Naglasio je da je najbolje dijete pustiti da se igra na podu, na prostirkama u dnevnom boravku.

– Kad dijete samo sa svojim instinktima dođe do potrebe da se podigne, ono će se podići. Vrlo je važno čekati biološku zrelost djeteta da se samo podigne, a ne da mi to učinimo umjesto njega, upozorio je.

Moguće deformacije stopala, koljena i kralježnice

– Prerano dizanje i postavljanje na nožice znači prerano opteretiti strukture stopala koje nisu u stanju podržati dijete, a čime se mogu stvoriti preduvjeti za razvoj deformacija. I to ne samo samo deformacije stopala, već i koljena i kralježnice, rekao je dr. sc. Stanislav Peharec.