Pružate li svojoj bebi stabilnost i sigurnost?

24.05.2021 / Mamatataja

Zamislite da stojite na vrhu litice. Osjećat ćete strah i nesigurnost. I onda možete zamisliti ako dijete stavite u nesiguran položaj, kakvu će to reakciju kod njega izazvati, rekla je fizioterapeutkinja Kaludija Križman u razgovoru za Abilissimu.

Prenosimo dijelić razgovora s fizioterapeutkinjom i Bobath terapeutkinjom Klaudijom Križman, o utjecaju i posebnoj važnosti Baby handlinga za svako dijete, objavljenom na online platformi Abilissima.com.

‘Mladi roditelji u svakodnevnom postupanju s tek rođenim djetetom žele preslikati svoje mame i bake, način kako su se nekadašnje generacije bavile djecom. Ali sad je došlo vrijeme kada smo došli do nekih drugačijih spoznaja i jedino educiranjem mladih roditelja možemo postići da shvate koliko je važno u svakodnevnoj brizi i njezi malog djeteta, u prvim mjesecima života, postupati prema Baby handlingu.

Jer što znači ta stabilnost i sigurnost o kojoj stalno govorimo? Roditelj želi svom djetetu dati stabilnost i sigurnost, ali nekada i ne zna, jer se generacijama prenosio drugačiji način, i dijete se držalo svakojako.

Ukoliko dijete držite u pravilnom položaju, najprije ćete ga motorički potaknuti, a drugo, ono će osjećati sigurno i stabilno. Kad se dijete osjeća sigurno i stabilno, bit će emocionalno i psihički zadovoljnije.

Kako dijete osjeća krivi položaj? Zamislite da stojite na vrhu litice. Osjećat ćete strah i nesigurnost. I onda možete zamisliti ako dijete stavimo u nesiguran položaj, kakvu će to reakciju kod njega izazvati. Dijete će naravno početi plakati, osjećat će se veoma nesigurno i veoma nestabilno.

Često roditelji dijete drže za glavu i zdjelicu. U tom položaju i ručice vise i dijete je apsolutno nesigurno. Počet će plakati, a roditelj će pomisliti što mu je, možda ga treba nahraniti, presvući, možda ga treba držati… A dijete je samo tražilo sigurnost i stabilnost, kako bi bilo mirno.’

Cijeli razgovor, koji je s Klaudijom Križman vodila novinarka Vesna Kapeloto, poslušajte na platformi Abilissima.com, u rubrici Dijelimo s vama, dolje na naslovnoj stranici ili putem linka:

Pričamo o Baby handlingu, 1. dio