Prve voćne kašice

14.12.2014 / Mamatataja

U samom početku dohrane dovoljno je na sitno naribati pola žličice jabuke te izmiješati s izdojenim majčinim mlijekom, ukoliko majka ima dovoljno mlijeka, ili s dojenačkim pripravkom, i ponuditi djetetu, savjetuje Patricija Barbieri, voditeljica riječkog Savjetovališta za prehranu dojenčadi

Prve voćne kašice, ovisno o bebinim potrebama te dogovoru s pedijatrom, uvode se krajem četvrtog te u petom mjesecu bebina života kod dojenčadi koja su na mliječnom pripravku. Patricija Barbieri, voditeljica riječkog Savjetovališta za prehranu dojenčadi, veli da je u samom početku dovoljno na sitno naribati pola žličice jabuke i ponuditi djetetu.

Kod dojenčadi koja su na majčinom mlijeku dohrana započinje nakon šestog mjeseca i u početku se u kašice može dodati malo majčinog mlijeka zbog lakšeg prihvaćanja nove namirnice.

– Voće nije potrebno miksati. Preporuka je zapravo hranu za dojenče uopće ne miksati. Dijete će dobro prihvatiti kašice ukoliko se voće nariba na najfiniji ribež. Na taj način kašicom će vrlo brzo zamijeniti jedan mliječni obrok, rekla je Patricija Barbieri.

Dala je primjer pripreme prvih kašica s rižinim pahuljicama, odnosno grizom, koje se djetetu daju nakon šestog mjeseca. Naime, žitarice s glutenom, kao što je griz, valjalo bi izbjegavati tijekom prvih šest mjeseci bebina života.

Kašica od svježeg voća

Sastojci i priprema:

50 do 60 grama svježeg voća
15 do 20 grama rižinih ili kukuruznih pahuljica

Sto mililitara prokuhane vode preliti preko pahuljica, promiješati te dodati naribano voće.

Preporuka je koristiti sezonsko voće.

Griz na vodi

Prokuhati 200 mililitara vode te dodati 40 grama griza uz stalno miješanje. Po potrebi dodati izdojeno majčino mlijeko ili dojenački pripravak. Može se dodati i miješano voće, na primjer, kruška, marelica, šljiva, oko 80 grama.

Intervju s Patricijom Barbieri o dohrani dojenčadi s kalendarom prehrane, kojeg potpisuje i poznata riječka Klinika za pedijatriju Kantrida pročitajte u tekstu na sljedećem linku:

Kalendar prehrane dojenčadi: Do godine dana ne soliti hranu i ne davati kravlje mlijeko