Recepti za prvi bebin obrok: Čime započeti?

24.08.2019 / Mamatataja

Iako je u našim krajevima tradicija da dohrana započinje voćem, slovenski autori knjige “Bebe vole papati” za prvi bebin obrok preporučju povrće.

Kada ćete započeti s dohranom vaše bebe ovisi o tome dojite li ili ne te o potrebama vaše bebe. Smatra se da prije navršenog 4. mjeseca bebe ne trebaju čvrstu hranu te da se s uvođenjem dohrane započinje nakon 17. tjedna, ukoliko je beba na adaptiranom mlijeku, odnosno s navršenih 6. mjeseci, ukoliko je na majčinom mlijeku. U svakom slučaju, početak dohrane preporučuje se dogovoriti s pedijatrom koji može dati najbolju procjenu razvoja vaše bebe te preporuku za prvi bebin obrok.

Dohranu, odnosno čvrstu hranu valja uvoditi na način da postupno smanjujete količinu mlijeka, a povećate količinu čvrste tvari. Krajem prvog mjeseca uvođenja dohrane preporučuje se da beba konzumira približno 150 do 200 grama čvrste hrane kojom se nadomješta jedan mliječni obrok.

Dohrana: Kada i kako započeti?

Prije voćne ili povrtne kašice?

Pored toga što mame razmišljaju o tome kada će započeti s dohranom, moraju odlučiti i s kojim namirnicama započeti te hoće li kao prvi zamjenski obrok biti doručak ili ručak, odnosno voćne ili povrtne kašice?

Iako je u našim krajevima dosta jaka tradicija da dohrana započinje voćem, dakle s malo jabučnog soka, odnosno ribanom jabukom, slovenski autori knjige Bebe vole papati – preporučju dohranu započeti s povrćem neutralna okusa, poput mrvke ili tikvice. A za to postoji i razlog.

Izbjeći navikavanje na slatko

– Svi mi imamo predispoziciju da volimo slatko. Zato, ako dohranu započnete sa slatkim i bebu naviknete na slatkasti okus voća, moguće je da će potom teže prihvatiti okus povrća. To je razlog što je naša preporuka prvi bebin obrok započeti s povrćem neutralna okusa, veli nam Iztok Jančar, jedan od autora ove obimne kuharice za dojenčad i malu djecu, ali i za cijelu obitelj.

Čvrstu hranu predlažu uvoditi u obroku za ručak, na sredini dana, na primjer tikvicu, posebno ako je ljetno vrijeme pa je tikvica mlada. Ako je još i domaće uzgojena, nije je potrebno guliti niti joj uklanjati sjemenke.

Povrće uvijek valja najprije davati jedno po jedno i s razmakom od oko 4, 5 dana, zbog eventualne alergijske reakcije, kao i  da se dijete privikne na okus. Treba znati da se alergije mogu pojaviti odmah, ali i nakon nekoliko dana.

Recepti

U nastavku prenosimo nekoliko recepata za prve bebine obroke, o kojima više možete saznati i na Facebook stranici Bebe vole papati.

Zgnječene ili usitnjene tikvice

Ukoliko ste odlučili krenuti s povrćem, tj. tikvicom, za početno navikavanje dovoljno je komadiće tikvice (nekoliko žličica ili 5 d0 20 g) kuhati u vodi ili na pari 20 minuta, ocijediti ih, dobro zgnječiti vilicom ili usitniti štapnim mikserom, i ponuditi bebi za vrijeme ručka – 30 do 60 minuta prije mliječnog obroka.

Tikvice i krumpir

Nakon 5 dana tikvicama možete dodati krumpir. Vrhom punu žlicu na komadiće narezanih tikvica kuhajte zajedno s 3/4  punom žlicom narezanih komadića krumpira. Kuhano zgnječite ili usitnite (prema autorima, bez dodatka kuhane tekućine) te dodajte pola žličice ulja, najbolje repičinog ili maslinovog (može i suncokretovog).

(S vremenom količinu ulja polako povećavati na žličicu do žličicu i pol.)

Kod pripreme obroka predlaže se držati omjera namirnica. Omjeri koji se preporučaju za bebu – između povrća, priloga i mesa su 2 :1 : ½. (Za odrasle 2 : 1 : 1.)

Negdje mjesec dana od uvođenja čvrste hrane postupno nudite kašicu od povrća, krumpira i mesa. Neka to bude mlado, bijelo meso, pileća ili pureća prsa.

Mrkva, krumpir i piletina

Sastojci
1 šaka (oko 50 g) mrkve
pola šake krumpira
20 grama piletine (1 ravana žlica, za 10 g kuhane)
pola žličice maslinovog, repičinog, sojinog ili suncokretovog ulja

Priprema 
Kuhajte oguljeni krumpir i mrkvu te komadiće pilećeg mesa na pari ili vodi. Zgnječite krumpir i mrkvu te dodajte nasjeckano meso ili sve zajedno usitnite u blenderu. U odgovarajuće rashlađenu kašicu umiješajte meso.

(Radi bolje apsorpcije željeza iz mesa preporučuje se dodati malo voćnog soka, tj. vitamina C.)

Nakon mjesec dana, ako sve ide u redu, možete početi uvoditi drugi obrok, koji može biti doručak ili večera. Za dopodnevnu užinu bebi ćemo ponuditi voćno-žitne kašice, a za večeru mliječno-žitne obroke. (Uskoro donosimo i recepte. Pratite nas. 🙂 )