Stavljati bebu spavati na leđa ili bok?

10.09.2016 / Vesna Kapeloto

Američko pedijatrijsko društvo čvrsto zastupa mišljenje i daje uputu da je jedini ispravan položaj za bebu spavanje na leđima te pritom savjetuje roditelje kako da izbjegnu zaležanu glavicu. Spavanje na boku, ističu američki pedijatri, nije toliko sigurno i ne preporuča se

Stavljati bebu spavati na leđa ili bok u prvim mjesecima, dok nema kontrolu glavice, pitaju se mnogi mladi roditelji. Pitanje dobiva na težini posebno zato što se mišljenja razlikuju i među stručnjacima.

U našim je krajevima postavljanje na bok vrlo rašireno, prakticira se i u rodilištima, savjetuju ga neurorazvojni fizioterapeuti, o čemu smo i mi pisali u tekstu Prva dva mjeseca dijete spava na boku, gdje se ističe da nije dobro da novorođenče do dva mjeseca spava ispruženo na leđima, već na boku, što bliže položaju u majčinom trbuhu – na način da su ručice i nožice slobodne za kretnje. Prilikom spavanja na leđima može se javiti i Moro refleks, pri čemu se beba trza i širi ručice, što je za nju vrlo neugodno.

Spavanje na leđima štiti od SIDS-a

S druge strane, Američko pedijatrijsko društvo (American Academy of Pediatrics) čvrsto zastupa mišljenje i daje jasnu uputu da je jedini ispravan položaj za bebu spavanje na leđima, i to kao položaj koji najviše štiti od sindroma iznenadne dojenačke smrti ili smrti u koljevci (SIDS) te opasnosti od gušenja. Prema njima, spavanje na boku nije toliko sigurno i ne preporuča se. Takvu preporuku zadnjih godina daju i mnogi hrvatski pedijatri. Spavanje na trbuhu, pak, više se nikako ne preporučuje, upravo zbog opasnosti od sindroma SIDS-a.

Što će roditelji učiniti, ostaje na njima samima. Ono što kod spavanja na leđima brine jest velika mogućnost stvaranja zaležane glavice kod djeteta. To priznaju i u Američkom pedijatrijskom društvu, iako ističu da se kosti glave obično ‘zaokružuju’ kako dijete raste i zauzima sjedeći položaj. Ipak, naglašavaju, pri spavanju na leđima zaista postoji mogućnost stvaranja zaležane glavice kod bebice te daju preporuku roditeljima što činiti da do toga što manje dolazi.

Kako prevenirati zaležanu glavicu prilikom spavanja na leđima

Evo sto savjetuju u Američkom pedijatrijskom društvu:

Prilikom spavanja na leđima, mijenjajte poziciju nožica u krevetiću, tako da beba prirodno okrene glavicu prema svijetlu ili objektima, što će smanjiti pritisak na stražnji dio glave.

Kad je beba budna, mijenjajte joj položaje. Držite je što manje u ležaljkama i tzv. jajima, budući da takva pomagala dodatno stvaraju pritisak na bebinu glavicu.

Bebicu, kad je budna, što više držite u naručju. Igrajte se s njom na podu, stavljajući je pritom u potrbušni položaj, kao i na leđa. Pritom, ne ispuštajte je iz vida.

Prilikom dojenja mijenjajte strane naručja, odnosno dojite je naizmjence na obje dojke. Strane naručja mijenjajte i prilikom hranjenja na bočicu.

O tome kako držati bebu u naručju, koji položaji se preporučuju, a koji ne, i zašto, pročitajte u tekstu Kako pravilno držati dojenče?