Trebaju li bebe podrignuti nakon hranjenja? Definitivno da!

17.08.2022 / V. Kapeloto

Ako dijete ne podrigne nakon hranjenja, želudac koji je pun zraka podigne dijafragmu i cirkulacija je otežana, dijete brže diše, rekla je dr. Mirna Milevoj-Ražem, pedijatrica neonatologinja

U najnovije vrijeme među mamama, posebno u grupama na društvenim mrežama, između svakojakih informacija i mišljenja šire se i ona da bebe nakon obroka nije nužno staviti podrignuti, niti to određeni dio mama čini.

Evo što o tome kaže dr. Mirna Milevoj-Ražem, pedijatrica neonatologinja iz pulske Opće bolnice:

– Vrlo je važno dijete staviti podrignuti nakon hranjenja jer će u protivnom imati više grčića. Ako dijete ne podrigne, želudac koji je pun zraka podigne dijafragmu, cirkulacija je otežana, dijete će ubrzanije disati i biti će mu sve gore i gore, rekla je dr. Milevoj-Ražem, obraćajući se trudnicama.

– Na koji način će dijete podrignuti nakon hranjenja ovisi od djeteta do djeteta. Možete ga staviti preko vašeg ramena ili preko koljena. Treba vidjeti što djetetu više odgovara i naći način koji je za njega najbolji, kazala je neonatologinja.

Da dijete nakon dojenja ili bočice treba staviti obavezno podrignuti smatra i fizioterapeutkinja Klaudija Križman, koja s bebicama provodi Bowen tretmane za otklanjanje grčeva i kolika, ali i Baby handling koji, pored svih postupanja s djetetom u svakodnevnim aktivnostima, detaljno uči i na koji način dijete staviti podrignuti.

– Kolike nastaju nepravilnim hranjenjem, tzv. halapljivim hranjenjem. Dijete se tada naguta zraka koji napuhne trbuščić i izaziva bolove. Zato je vrlo važno dijete staviti podrignuti. I grčevi – koji nastaju zbog nezrelost crijeva i parasimpatičkog sustava te adaptacije na prehranu, kao i kolike – veoma su bolni i javljaju se nakon ishrane rekla je Križman.

– U video tečaju Baby handlinga pokazujemo više položaja u kojima dijete može podrignuti nakon hranjenja, pa tako i na našem ramenu, preko naših koljena i u ‘sjedećem položaju’. Pritom je važno kako namjestiti dijete i kojim pokretima potaknuti aktivnost podrigivanja te pomoći djetetu da se oslobodi zraka, kazala je fizoterapeutkinja Križman te pozvala mame da svakako svoje bebice stavljaju podrignuti nakon hranjenja.