U kojem položaju dojiti: Je li svaki preporučeni položaj dobar za dijete?

15.10.2020 / Mamatataja

Prilikom dojenja ne treba tražiti samo položaj koji će odgovarati mami, već i onaj koji će omogućiti djetetu da nesmetano diše, guta, zatim i probavlja mlijeko

O dojenju se puno piše i govori, mamama se daju savjeti kako da ustraju i ne odustaju.

Spominju se i različiti položaji u kojima se može dojiti, bilo da su objavljeni na relevantnim ili manje relevantnim web stranicama ili pak same mame objavljuju u kojem položaju one doje svoje dijete.

Ugodan položaj za mamu – a za bebu?

I u svima njima dominira stav – sve dok je mami ugodno, a dijete povlači mlijeko – neka mama doji u položaju koji upravo mami najviše odgovara. Postavlja se pitanje – a gdje je tu beba koju se doji? Je li njoj ugodno u svim tim raznoraznim položajima? Je li joj ugodno gutati i potom probavljati mlijeko u svim položajima?

Puno je beba koje se teško doje, koje plaču prilikom i nakon dojenja. Mnoge bebe bljuckaju i imaju grčeve, teško spavaju. Mame su očajne, iscrpljene, a bebe izmučene.

Vrlo često razlog tih tegoba je upravo pogrešan položaj u kojem se doji dijete.

Baby handling, koji predstavlja pravilan način rukovanja i postupanja s djetetom, a preporučaju ga liječnici specijalisti – pedijatri, fizijatri, ginekolozi…, posvećuje veliku pažnju položaju u kojem se dijete doji ili hrani na bočicu.

Prema Baby handlingu dijete se ne bi smjelo hraniti u ležećem položaju, na način da ono leži na ravnome, ili da mu se prilikom hranjenja glavica pridržava dlanom. U takvim položajima dijete ne može pravilno gutati ni disati i ne može probavljati hranu, zbog čega često bljucka i ima grčeve.

Pravilno postupanje s djetetom se uči

O položaju u kojem se dijete hrani ovisi cjelokupan razvoj djeteta, odnosno njegov napredak, a mame iz neznanja, unatoč bezuvjetnoj ljubavi koju pružaju i osjećaju prema svom djetetu, ponekad tom napretku ne pomažu.

Položaj pri dojenju samo je jedan segment Baby handlinga, koji podučava cjelokupno postupanje s djetetom prilikom svakodnevne njege – od hranjenja, držanja, nošenja, presvlačenja, okretanja. Upotreba Baby handlinga od rođenja predstavlja neprocjenjivu vrijednosti koju roditelj može pružiti svom djetetu za njegov nesmetan rast i razvoj.