VIDEO: Kako bebu staviti spavati na bok? (baby handling)

15.03.2018 / Mamatataja

Kako dijete – dok još nema kontrolu glavice – stavljati spavati na bok, pokazuje Ljiljana Buršić fizioterapeutkinja i neurorazvojna Beby Bobath terapeutkinja, u videu o baby handlingu

Ukoliko se odlučite novorođenče i dojenče do dva, tri mjeseca, dakle dok još nema kontrolu glavice, staviti spavati na bok, važno je znati da dijete spava na ravnome i naizmjence na jednom pa na drugom boku.

U videu o baby handlingu fizioterapeutkinja i neurorazvojna Beby Bobath terapeutkinja Ljiljana Buršić pojašnjava da je važno da je djetetova glavica u srednjem položaju, ručice ispred tijela, slobodne, te da su mu nožice lagano savijene prema naprijed i raširene. Važno je da je glava u ravnini s leđima i da ju dijete ne zabacuje unazad. Da bi poduprli dijete i pomogli mu da ostane u tom položaju možemo se poslužiti valjcima koje možemo napraviti i sami tako da smotamo ručnik ili dekicu. Duži valjak stavljamo cijelom dužinom djetetovih leđa i glave, a kraći s prednje strane, od trbuha i između nogu. Valjčići omogućuju djetetu stabilan i udoban položaj.

Nakon drugog, trećeg mjeseca dijete razvija stabilnost glave i pokazuje potrebu za kretanjem. Dijete tijekom spavanja iz bočnog položaja prelazi na leđa i tada mu valjčići smetaju i moramo ih maknuti.

 

 

Treba reći da Američko pedijatrijsko društvo zastupa stav da novorođenče pri spavanju valja staviti na leđa, o čemu više pročitajte u tekstu:
Stavljati bebu spavati na leđa ili bok?