VIDEO: Pravilno spuštanje i podizanje djeteta do tri mjeseca (baby handling)

24.02.2018 / Mamatataja

Spuštanje i podizanje uvijek idu preko bebina boka. Na koji način to činiti u video prikazu pokazje i pojašnjava fizioterapeutkinja Ljiljana Buršić

Pravilno spuštanje i podizanje djeteta dio je baby handlinga, odnosno pravilnog postupanja s djetetom, posebno dok još samostalno ne drži glavicu. Na taj način omogućujemo djetetu nesmetan motorički i cjelokupni razvoj.

Obratite pažnju da podizanje i spuštanje uvijek idu preko bebina boka. Na koji način to činiti u video prikazu pokazuje i pojašnjava fizioterapeutkinja Ljiljana Buršić, neurorazvojna Beby Bobath terapeutkinja, koja dugi niz godina radi upravo s najmanjim bebicama u pulskom Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda.

 

 

Polaganjem djeteta izravno na leđa, na ravnu površinu, zbog prevelikog utjecaja gravitacije dijete se gubi, ide u luk i iskrivi se. Na taj način izaziva se tzv. moro-refleks. Roditelji obično pomisle da se dijete uplašilo jer glavica ide unazad i ručice se jako šire. U stvari, radi se o jednom primitivnom refleksu koji bi u ophođenju s djetetom trebalo što više izbjegavati u svim situacijama, i prilikom hranjenja, presvlačenja, spavanja i nošenja na rukama, pojasnila je fizioterapeutkinja Buršić.

Kako organizirati svakodnevicu djeteta od samog rođenja, gdje i kako držati bebu ovisno o njezinoj dobi pročitajte u tekstu:

Svakodnevica s bebom: Omogućite djetetu da se kreće!