VIDEO: Presvlačenje djeteta, previjanje i okretanje na trbuh (baby handling)

29.03.2018 / Mamatataja

Presvlačenje, previjanje i polaganje na trbuh uvijek se rade preko bebina boka, i zapravo način su vježbanja i razgibavanja djeteta. Na koji način to činiti pogledajte u videu s Ljiljanom Buršić, fizioterapeutkinjom i Baby Bobath neurorazvojnom terapeutkinjom

Poznavanje baby handlinga omogućuje ispravno previjanje i presvlačenje djeteta, posebno dok još nema kontrolu glave. Time zapravo više puta dnevno činimo niz ponavljajućih pravilnih postupaka i pokreta kojima potičemo pravilan djetetov razvoj. Presvlačenjem i previjanjem zapravo na taj način vježbamo i razgibavamo dijete. Pored toga, to postaje i vrijeme kada komuniciramo i igramo se s djetetom. Zato bi, kad je to moguće, za presvlačenje trebalo odvojiti dovoljno vremena te učiniti to polako i bez stresa.

Presvlačenje i previjanje pravo je vrijeme da dijete na par minuta položimo na trbuh. Boravkom na trbuhu dijete jača svoju stabilnost, jača vratne mišiće koji su važni kod kontrole glave te na drugi način percipira svoju okolinu. Dijete dok je na trbuhu nikada ne puštamo samo, već komuniciramo i igramo se s njime. Zbog sigurnosti, dijete je na trbuhu dok je budno, nikada dok spava.

Presvlačenje, previjanje i okretanje na trbuh uvijek se rade preko bebina boka. Na koji način to činiti pogledajte u videu s Ljiljanom Buršić, fizioterapeutkinjom i Baby Bobath neurorazvojnom terapeutkinjom s dugogodišnjim profesionalnom stažom u radu s novorođenčadi i dojenčadi.

 

 

Na koji način postupati s doječetom i zašto je to važno pročitajte u tekstovima:

Svakodnevnica s bebom: Omogućite djetetu da se kreće

Motorički razvoj: Pustite dijete da samo sjedne i prohoda