VIDEO: U kojem položaju hraniti bebu i kako da podrigne? (baby handling)

04.03.2018 / Mamatataja

O položaju u kojem držimo dijete ovisi hoće li ono prilikom hranjenja pravilno disati, a potom i lakše gutati te dobro probavljati hranu, ističe Ljiljana Buršić, fizioterapeutkinja i neurorazvojna Baby Bobath terapeutkinja.

Znati u kojem položaju hraniti bebu i kako da beba podrigne, od izuzetne je važnosti.

– O položaju u kojem držimo dijete ovisi hoće li ono prilikom hranjenja pravilno disati, a potom i lakše gutati te dobro probavljati hranu. Vrlo često pravilnim položajem možemo izbjeći grčeve te bljuckanje i povraćanje. Pravilnim položajem pri hranjenju zapravo potičemo normalan razvoj djeteta, ističe Ljiljana Buršić, fizioterapeutkinja i neurorazvojna Baby Bobath terapeutkinja, koja dugi niz godina radi s bebicama u pulskom Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda.

Važno je da mame prilikom hranjenja sjede te da na taj način svojom nogom podupiru djetetovu zdjelicu. Dijete je prilikom hranjenja lagano skupljeno, glava mu je u ravnini s leđima, u sredini, i ne pada ni na jednu stranu. Bitno je da su djetetu obje ruke položene naprijed, a ne da mu jedna ruka ostane iz tijela, da su mu nožice u kukovima lagano povijene prema naprijed te da ima oslonac ispod guze, tj. zdjelice. Na taj način se automatski omogućava uredan proces disanja na nos, kao i pravilno aktivno hranjenje, pojasnila je fizioterapeutkinja te naglasila da nije dobro dijete hraniti u ležećem položaju.

Na koji način držati dijete dok ga hranimo te u koji ga položaj staviti da bi moglo podrignuti, pogledajte u videu.

 

 

Što se događa kad dijete hranimo u nepravilnom položaju pročitajte u tekstu:

Vrlo je važno bebu hraniti u pravlinom položaju