Zamatanje ili povijanje – koristi se kod beba s indikacijom!

16.05.2017 / Vesna Kapeloto

Tehnika zamatanja u pelenu ili plahtu koristi se isključivo kad dijete ima određene poteškoće. Kod zdrave djece normalnog razvoja takvo povijanje se ne koristi i ne smije se koristiti, veli neurorazvojna fizioterapeutkinja Ljiljana Buršić

Povijanje ili zamatanje beba, posebno tek novorođenih, metoda je smirivanja i lakšeg uspavljivanja koja uglavnom pripada prošlosti.

Ipak, tu i tamo, prizore umotanih beba još uvijek možemo vidjeti i u nekim hrvatskim rodilištima, a rehabilitaciju ove metode zastupaju i neki svjetski autori. Kako živimo u tržišnom društvu, javljaju se i brendovi koji na tržište plasiraju specijalne stylish tkanine za zamatanje beba, uz vrlo jak marketinški nastup.

Svi oni nose sa sobom poruku da će povijanjem u tkaninu, posebnom tehnikom, fiksirajući bebine ruke čvrsto uz tijelo, i ograničavajući na taj način bebine pokrete, beba osjetiti sigurnost i lakše se umiriti. To će onda i roditeljima donijeti potreban mir i odmor.

Neprirodan položaj za djecu normalnog razvoja

Što misli o ovom načinu povijanja, tj. fiksiranja djeteta, pitali smo neurorazvojnu fizioterapeutkinju i stručnjakinju za baby-handling Ljiljanu Buršić, koja dugi niz godina radi s novorođenom djecom s poteškoćama u razvoju u pulskom Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda.

– Takav položaj nije prirodan. Tehnika zamatanja u pelenu ili plahtu koristi se isključivo kad postoji medicinska indikacija, dakle kad dijete ima određene poteškoće. Kod zdrave djece normalnog razvoja takvo povijanje se ne koristi i ne smije se koristiti, veli ona.

Prema njenim riječima, bebe koje trebaju povijanje su one koje se teško snalaze u gravitaciji, vrlo su uznemirene, koče se ili su izvijene u luku, s izvijenim ručicama.

– Takva djeca stalno plaču, teško ih je nahraniti, ne mogu spavati, imaju problema sa senzornom stimulacijom. No to je stanje koje će prepoznati pedijatar i dijete hitno uputiti u tretman, gdje će roditelji dobiti detaljne upute na koji način povijati i postupati s djetetom, da ono osjeti svoje tijelo, pojašnjava fizioterapeutkinja.

Održavati fetus položaj

– Zdravom djetetu kad se rodi treba održavati fetus položaj i postupno ga privikavati na gravitaciju, na ravan položaj i podlogu. Ta prilagodba traje oko tri mjeseca, i tada dijete ojača i ovlada svojom glavicom, rekla je Ljiljana Buršić.

Naglasila je da dijete u prva tri mjeseca nikada ne smije ležati potpuno ravno, tj. ispruženo, već što više skupljeno, ali na način da mu dozvolimo kretanje ručicama i nožicama.

O tome na koji način pravilno držati i hraniti dojenče pročitajte u tekstovima i pogledajte u video prikazima:

Kako pravilno držati dojenče?

Vrlo je važno hraniti bebu u pravilnom položaju

VIDEO: Kako pravilno držati dijete do tri mjeseca?

*Naslovna fotografija tek je ilustrativan prikaz i ne pokazuje pravilnu tehniku povijanja.