Zašto bebe plaču kad ih presvlačimo i previjamo?

29.10.2021 / Vesna Kapeloto

Klaudija Križman, Bobath fizoterapeutkinja, ističe da s bebicama nikad ne treba žuriti, već smireno postupati

Vrlo često bebe plaču prilikom presvlačenja i previjanja. Mijenjanje pelena tako postaje iscrpljujuće za bebe, jedanko kao i za mame i tate, kojima plač njihovih malenih teško pada i ne znaju kako postupiti.

Roditelji su uglavnom uvjerenja da je to jednostavno tako, da bebe plaču prilikom presvlačenja, da to treba prihvatiti i da zapravo rijetko koja beba voli kad joj se mijenja pelena.

Kad dijete počne plakati ne treba brzati

Kako je jedna mama napislala: ‘Žurim se da to što prije odradim, da ga ne mučim, iako sam s vremenom shvatila da ako usporim i obratim se djetetu ono postaje suradljivije.’ I zapravo, pogodila je bit.

Naime, upravo u toj brzini, kao i neprilagođavanju djetetovim potrebama za sigurnošću i stabilnošću leže glavni razlozi djetetova plača.

Bebe plaču kad ih presvlačimo jer smo brzi, jer ih navlačimo i potežemo, a ne pomažemo im i ne olakšavamo. Zato kad dijete počene plakati ne treba ubrzati. Upravo suprotno, treba usporiti.

Klaudija Križman, Bobath fizoterapeutkinja, ističe da s bebicama nikad ne treba žuriti, već smireno postupati.

– To će nam omogućiti da pravilnije postupamo i da dijete podržimo u što pravilnijem položaju, veli Klaudija Križman. Posebno se to odnosi na bebe koje još uvijek samostalno ne drže glavicu.

Vrlo je važno i prije početka bavljenja djetetom uspostaviti pogled očima, reći nešto toplo, dakle povezati se s bebom i onda krenuti na aktivnost.


Tri načina mijenjanja pelene

Kako uči Baby handling, da bi se dijete dobro osjećalo, svaka promjena položaja tijela mora biti ugodna, te se dijete mora osjećati sigurno i stabilno.

Prema riječima Klaudije Križman, bebu ćemo presvlačiti i mijenjati pelenu na boku te je tijekom cijelog presvlačanja i previjanja okretati je s jednog boka na drugi. Uz ovaj način, postoje još dva načina presvlačenja pelene koje fioterapeutkinja detaljno, korak po korak, prikazuje u tečaju Baby handlinga.

U svim tim položajima i načinima previjanja dijete zadržava i razvija osjećaj težine svoga tijela, odnosno ramenog obruča, što je vrlo važno za ispravan motorički razvoj.

Podiže se zdjelica, a ne noge

Ipak, najveća greška koja se čini prilikom mijenjanja pelena jest da se dijete uhvati za oba stopala te mu se u vis podižu noge i stražnjica. Fizoterapeuti kažu da na taj način djetetu oduzimamo aktivnost, odnosno da ga ometamo u slobodnoj kretnji. To je za bebu vrlo neugodan položaj, kao i osjećaj, a za motorički razvoj potpuno pogrešan, i naravno da beba plače.

Ispravno je podići samo zdjelicu. Tada su bebine nožice i dalje slobodne za aktivnost.

Pored pravilnog podizanje zdjelice te okretanja djeteta na bok, valja znati i paziti kako izvući ruku iz rukava, a da djetetu ne navlačimo rame, kako skinuti ili navući djetetu majčicu preko glave, a da ne natežemo vrat, itd.

Kako to sve ispravno činiti podučava video tečaj Baby handlinga na web platformi Abilissima, koji je nakon kupnje dostupan godinu dana za gledanje i učenje, a najbolje mu je pristupiti još u trudnoći.