Zašto bebu uvijek podižemo i spuštamo preko boka?

30.04.2022 / Mamatataja

Podizanje ili spuštanje djeteta preko boka na bilo koju podlogu osnova je Baby handlinga i predstavlja preduvjet pravilnog motoričkog razvoja

Bebu podižemo i spuštamo preko boka. To radimo uvijek, bez obzira podizali je ili stavljali na podlogu za previjanje, u krevetić, kolica, jaje ili ležaljku. Nije dobro podizati ili spuštati dijete držeći ga za zdjelicu i glavicu, premda to tako često možemo vidjeti.

Temelj za pravilan motorički razvoj

Podizanje ili spuštanje djeteta preko boka na bilo koju podlogu osnova je Baby handlinga i predstavlja preduvjet pravilnog motoričkog razvoja.

Dijete time stječe sigurnost, stabilnost i ravnotežu – koje predstavljaju temelj da bi krenulo u pravilan pokret.

Iako ove riječi na prvu možda zvuče nerazumljivo ili nevažno, nemojte olako prijeći preko njih. One znače, da već sada, u prvom i drugom mjesecu života vaše bebe, podizanjem i spuštanjem preko boka, stvarate preduvjete da se bebica za koji mjesec sama pravilno rotira na obje strane, da se posjedne i počne puzati.

Ako dijete podižemo držeći ga za zdjelicu i glavicu ono će se izvijati i odlaziti u nepravilne položaje i asimetriju. Upravo ta asimetrija tijela koju potičemo nepravilnim podizanjem i spuštanjem, onemogućava pravilan motorički napredak i sputava dijete u daljnjem razvoju. Ne manje važno, stalnim držanjem u nepravilnom položaju stvara se nelagoda i tenzija u bebinu tijelu, zbog čega dijete i više plače.

Pritom moramo razmišljati i o tome da bebu uvijek podižemo s jednog i drugog boka, kako bismo razvijali i lijevu i desnu stranu bebina tijela.

Kako dijete pravilno okrenuti na bok i podići?

Na koji način ćemo dijete najprije lagano okrenuti na bok i onda ga preko boka rukama podignuti na svoja prsa, detaljno je objašnjeno i prikazano na pravoj bebici u online video tečaju Baby handlinga na web platformi Abilissima.com. Fizioterapeutkinja Klaudija Križman pojašnjava i pokazuje kako podizati i spustiti malu bebu koja još nema čvrstu kontrolu glavice te kako postići da dijete dobije tu stabilnost i sigurnost, a potom kako pravilno namjestiti bebu u svom naručju.

Pored podizanja i spuštanja u video tečaju Babay handlinga na Abilissimi podučava se i o svim ostalim postupanjima u Baby handlingu u prva tri do četiri mjeseca djetetova života, odnosno dok dijete vrlo čvrsto ne ovlada držanjem glavice.  Video tečaj je dostupan za gledanje sedam mjeseci nakon kupnje, upravo kako bi se mame s pravilnim postupanjem s bebom počele upoznavati još u trudnoći.