Zašto bebu uvijek podižemo i spuštamo preko boka?

30.04.2022 / Mamatataja

Podizanje ili spuštanje djeteta preko boka na bilo koju podlogu osnova je Baby handlinga i predstavlja preduvjet pravilnog motoričkog razvoja

Bebu podižemo i spuštamo preko boka. To radimo uvijek, bez obzira podizali je ili stavljali na podlogu za previjanje, u krevetić, kolica, jaje ili ležaljku. Nije dobro podizati ili spuštati dijete držeći ga za zdjelicu i glavicu, premda to tako često možemo vidjeti.

Temelj za pravilan motorički razvoj

Podizanje ili spuštanje djeteta preko boka na bilo koju podlogu osnova je Baby handlinga i predstavlja preduvjet pravilnog motoričkog razvoja.

Dijete time stječe sigurnost, stabilnost i ravnotežu – koje predstavljaju temelj da bi krenulo u pravilan pokret.

Iako ove riječi na prvu možda zvuče nerazumljivo ili nevažno, nemojte olako prijeći preko njih. One znače, da već sada, u prvom i drugom mjesecu života vaše bebe, podizanjem i spuštanjem preko boka, stvarate preduvjete da se bebica za koji mjesec sama pravilno rotira na obje strane, da se posjedne i počne puzati.

Ako dijete podižemo držeći ga za zdjelicu i glavicu ono će se izvijati i odlaziti u nepravilne položaje i asimetriju. Upravo ta asimetrija tijela koju potičemo nepravilnim podizanjem i spuštanjem, onemogućava pravilan motorički napredak i sputava dijete u daljnjem razvoju. Ne manje važno, stalnim držanjem u nepravilnom položaju stvara se nelagoda i tenzija u bebinu tijelu, zbog čega dijete i više plače.

Pritom moramo razmišljati i o tome da bebu uvijek podižemo s jednog i drugog boka, kako bismo razvijali i lijevu i desnu stranu bebina tijela.

Kako dijete pravilno okrenuti na bok i podići?

Na koji način ćemo dijete najprije lagano okrenuti na bok i onda ga preko boka rukama podignuti na svoja prsa, detaljno je objašnjeno i prikazano na pravoj bebici u online video tečaju Baby handlinga na web platformi Abilissima.com. Fizioterapeutkinja Klaudija Križman pojašnjava i pokazuje kako podizati i spustiti malu bebu koja još nema čvrstu kontrolu glavice te kako postići da dijete dobije tu stabilnost i sigurnost, a potom kako pravilno namjestiti bebu u svom naručju.

Pored podizanja i spuštanja u video tečaju Babay handlinga na Abilissimi podučava se i o svim ostalim postupanjima u Baby handlingu, u prva tri do četiri mjeseca djetetova života. Video tečaj je dostupan za gledanje devet mjeseci nakon kupnje, upravo kako bi se mame s pravilnim postupanjem s bebom počele upoznavati još u trudnoći.