Zašto je položaj na boku toliko važan?

01.07.2022 / V. Kapeloto

Položaj na boku predstavlja preduvjet za cjelokupni motorički razvoj djeteta, kazala je fizioterapeutkinja Klaudija Križman.

U Baby handlingu sva postupanja s bebom izvode se rotacijama preko boka. Dijete podižemo i spuštamo preko boka, presvlačimo ga i mijenjamo mu pelenu preko boka, okrećemo ga na trbuh preko boka, jedan od položaja u kojem možemo nositi i držati bebu – jest bočni položaj, a beba može i spavati na boku.

Zašto je položaj na boku toliko važan, pojasnila je Klaudija Križman, bobath fizioterapeutkinja i voditeljica video tečaja Baby handling na web platformi Abilissima.

Priprema za pokret

– Dijete u bočnom položaju počinje osjećati svoje tijelo. Moramo shvatiti da dijete kad se rodi nema svjesnost svoga tijela. Kada dijete okrenemo na bok ono dobije osjećaj svoje bočne strane, svoje nožice i ručice. Taj osjećaj težine koju dijete tada osjeti daje mu osjećaj sigurnosti, stabilnosti, udobnosti i ravnoteže, pojasnila je.

– Kad dijete dobije stabilnost i sigurnost položaja na boku njegova gornja ruka i noga imaju mogućnost spontanih i slobodnih kretnji, tj. slobodne su za pokretanje i stvaranje novih pokreta. Na taj način mi dijete pripremamo za rotaciju – da se samostalno počne okretati s leđa na trbuh i s trbuha na leđa, ali i za razvoj svih drugih nadolazećih motoričkih obrazaca.

– Upravo iz bočnog položaja dijete kreće u okretanje. Iz bočnog položaja će se potom na pravilan način samostalno posjesti, podupirujući se ručicom, zauzet će zatim klečeći položaj te krenuti u hod i hodati. Zato položaj na boku predstavlja preduvjet za cjelokupni motorički razvoj, kazala je fizioterapeutkinja Klaudija Križman.

Stvaranje stabilnosti na oba boka

Upozorila je da je vrlo važno okretati dijete na lijevi i desni bok, da bi dobilo osjećaj sigurnosti na jednom i drugom boku, i da bi jednako i simetrično razvijao svoju lijevu i desnu stranu.

Takvom stalnom rotacijom s jednog boka na drugi djetetu stvaramo stabilnost, a uspostavom stabilnosti dijete će samostalno krenuti u pokret, objasnila je fizioterapeutkinja ‘inzistiranje’ na rotacijama s boka na bok u postupanjima s bebom u Baby handlingu.

 

Klaudija Križman pojašnjava postupanje s bebicom u video tečaju Baby handling.

Pravilno okretanje na bok

Treba spomenuti da stavljanjem u bočni položaju dijete razvija i izuzetno važne zaštitne reakcije od pada, koje je teže usvojiti jednom kad postane veće.

Na koncu istaknimo i to da bebu, dok još nema kontrolu glave, na bok okrećemo tako da joj podignemo zdjelicu. Ne povlačimo je za natkoljenicu, kako se to često može vidjeti u različitim video uratcima. Također, treba paziti da je dijete uvijek u simetriji i da se ne izvija.

Na koji način dijete pravilno okretati na bok detaljno, korak po korak, objašnjeno je i prikazano u video tečaju Baby handlinga na web platformi Abilissima.com.