‘Kroz trudove sam prolazila sama i primijenila sve što sam naučila na tečaju!’

10.07.2021 / Piše Valentina Doz

Bila sam sama u sobi. Ispao mi je još jedan komad sluznog čepa. Opet su me spojili na CTG koji ponovno nije bilježio trudove, ali ja sam ih osjećala…

Želim s vama podijeliti iskustvo svog poroda. Imam 36 godina i ovo je bila moja prva trudnoća. Taj dan (39+5) ispao mi je komad sluznog čepa i počele su blage kontrakcije. Zvala sam pulsko rodilište i rekli su da dođem. Inače sam već dva mjeseca redovito dolazila na kontrole u trudničku ambulantu zbog trudničkog dijabetesa. Ništa strašno, bio mi je blago povišen šećer natašte. Cijelu trudnoću sam pazila na prehranu i slušala savjete liječnika i puno sam se kretala.

CTG nije bilježio trudove

Online tečaj Miran porod na platformi Abilissima kupila sam odmah na početku trudnoće. Pogledala sam i preslušavala sve lekcije. Sviđa mi se kako je tečaj koncipiran i pristup porodu prikazan na smiren način i bez straha za trudnicu. Uglavnom, stigla sam na hitni prijem taj utorak oko 14 sati. Primio me je liječnik i obavio kontrolu. Nisam bila otvorena i CTG nije bilježio trudove. Odlučili su me zadržati i zaprimljena sam na odjelu patologije trudnoće. Dobila sam sobu, unijela svoje stvari i rečeno mi je da ne izlazim dok ne dobijem nalaz covid testa.

Bila sam sama u sobi. Ispao mi je još jedan komad sluznog čepa. Opet su me spojili na CTG koji ponovno nije bilježio trudove, ali sam ih ja osjećala. Dobila sam večeru. Nisam mogla jesti. Navečer, sestra koja je preuzela smjenu ponovno je snimila CTG, ali trudovi se i dalje nisu očitavali. Rekla je da budem u sobi dok se nešto ne pokrene. Od zadnjeg CTG-a-a do jutra imala sam pravilne trudove na svake tri minute, a trajali su oko minute. Trudove sam bilježila aplikacijom na mobitelu. Bila sam sama u sobi od zadnjeg CTG-a, do jutra, s pravilnim trudovima. Nitko mi nije došao ni blizu cijelu noć.

Zauzimala sam različite položaje da si olakšam bol

Bez obzira na sve bila sam sasvim smirena i dobila mogućnost da sama primijenim sve ono što sam na tečaju pripreme za porod naučila. Svaki trud sam dočekala smireno, pazila sam da ne budem u grču, da se brže i lakše otvaram. Posebno korisna mi je bila lekcija Kretanje i položaji za lakši porod. Pokušala sam isprobati različite položaje koji su tamo pokazani, a sve da si pronađem najbolji položaj u kojem sam osjećala najmanju bol. Oslanjala sam se rukama na umivaonik i njihala bokovima dok ne prođe trud, pa sam se oslanjala o zid, a kad su trudovi bili jači zauzimala bih položaj na sve četiri, na krevetu. Na tečaju su imali tepih i jastuke, ja sam se snalazila kako sam mogla. Posebno mi je pomoglo vizualiziranje spuštanja djeteta niz porođajni kanal, na način kako je to u tečaju objašnjavala primalja Slobodka Arsova Čuturilo.

Oko šest i pol ujutro primijetila sam da se intenzitet trudova mijenja. Osjećala sam blagi nagon za tiskanje. Odlučila sam zvati sestru i opet me spojila na CTG koji je ponovno bilježio – skoro nikakve trudove! Rekla mi je: “Nije ti to ništa, ima još vremena, nećeš ti roditi tako brzo”, i otišla.

Dok sam bila na CTG-u, u dva truda prsnuo mi je vodenjak. Bilo je to u 7 sati ujutro. Plodne vode je bilo po meni, na krevetu i po podu. Sestra mi je brzo donijela spavaćicu i uložak, pokupile smo stvari i otišle u rađaonicu. Tamo me preuzela primalja koja je prilikom pregleda ustanovila da sam otvorena devet centimetra. Nije mi stigla napraviti ni klistir jer je već bilo kasno. Čim sam sjela na krevet za rađanje počela sam tiskati kako mi je primalja govorila i beba je rođena u 7 sati i 52 minute. Bio je to potpuno prirodan porod, bez ikakve intervencije.

Porod mi je ipak ostao u dobrom sjećanju

Primalje su mi ostale u dobrom sjećanju jer su stvarno odradile dobar posao. Jedino mi je žao što nisam mogla birati položaj za rađanje. Da, zamolila sam ih i pitala, ali one su me samo polegle. Možda bih bila manje popucala da sam mogla birati. To je jedino čega mi je zaista žao. No, sve u svemu, porod mi je ostao u dobrom sjećanju, ponajprije zahvaljujući tečaju Miran porod i savjetima primalje Slobodke. U mene je unio osjećaj spokoja i mira i naveo da slušam svoje tijelo jer ono zna kako je najbolje donijeti novi život na ovaj svijet.

 

***Prema pojašnjenjima stručnjaka, moguće je da CTG nije očitavao trudove jer sonda očito nije bila dobro postavljena.

Pošaljite nam i Vi svoju priču. Pišite nam na Blog mama.