Pitaj stručnjaka: ‘Mi želimo živjeti zajedno, a naša djeca se ne podnose!’

15.12.2017 / Odgovara Vedrana Lovrečić Pavlović, psihologinja i psihoterapeutkinja, privatna psihološka praksa, Pineta 3 / 4, Valbandon, Pula, M 098 653 881

Imam dvoje djece, sina od 10 godina i kćer od 7 godina. U vezi sam sada već skoro 3 godine. Imam 32, a moja partnerica 39 godina. Ona ima kćer od 10 godina, koja ide s mojim sinom u razred. One su bile same, bez supruga i oca, isto kao i mi. Imam problem što je njezina kćer ljubomorna i netrpeljiva prema mojoj kćeri, koja u njezinoj mami vidi na neki način majku, koja joj normalno fali. Te stvari se odražavaju i na nas. I tako nastaju svađe u kojima svatko naravno brani svoje dijete. Ne živimo zajedno, ali bismo to željeli. Kako riješiti taj problem između djece? Pokušali smo razgovorom više puta, ali bezuspješno. Molim vas za pomoć. Hvala

 

Poštovani,
ovo će nažalost biti teško. Djevojčice su na pragu adolescentne dobi i vjerojatno neće lako prihvatiti ogromnu životnu promjenu koju donose novi obiteljski odnosi. Potrebno je jako puno razgovora, strpljenja, konflikata i razumijevanja da biste uspjeli u svojim namjerama. S obzirom na sve, bilo bi jako dobro kad biste potražili stručnu pomoć licenciranog psihoterapeuta koji bi vam pomogao u promjenama koje planirate.

Pokušajte razumjeti da svatko od vas četvero ima svoj način viđenja stvari i svoje potrebe. Djevojčicama treba biti jasno da ih razumijete ( jednu da treba majku, a drugu da svoju majku ne da), te da ćete učiniti sve da im olakšate. S druge strane, vas dvoje odraslih morate biti zaista sigurni u svoju odluku o zajedničkom životu. Tu svoju sigurnu odluku svojim svakodnevnim ponašanjem davati ćete do znanja i svojoj djeci, uz poštovanje njihovih osjećaja. No, ukoliko je vaša odluka čvrsta i djevojčice će je na koncu prihvatiti.

 

Pošaljite i Vi pitanje. Rado ćemo Vam pomoći. Vaši osobni podaci ostaju poznati isključivo redakciji portala Mamatataja. Pitanje možete napisati i poslati ovdje.