Ana-Marija Jagodić Rukavina: Četiri koraka do zdravog života

19.11.2015 / Vesna Kapeloto

Bitno je osvijestiti put prema zdravlju i fokusirati se na zdrave navike. Vaga tada nije potrebna, rekla je kineziologinja Ana-Marija Jagodić Rukavina na tribini o pretilosti i nekretanju

Nikada kao danas nismo imali toliko stručnjaka s diplomama, no upravo su nam oni postali primjer kako ne bismo trebali živjeti. Upravo oni rade najveću grešku i ne mare za sebe i svoj život, rekla je, citirajući poznatog holističkog stručnjaka Paula Cheka, kineziologinja Ana-Marija Jagodić Rukavina, inovatorica Body tehnike te voditeljica PBS Centra sportske izvrsnosti na tribini o pretilosti i nekretanju u Puli.

DSC_7771 (2)

– Sve važnija postaje nam utrka za uspjehom. O tome kako se sami osjećamo najmanje brinemo. Zbog utrke za rezultatima na poslu, na fakultetu, u školi zaboravljamo na osnovne nutritivne potrebe našega organizma za tekućinom, zrakom, zdravom hranom, zbog čega je tijelo prisiljeno ići u stanje preživljavanja, nakon čega se dogodi i shut down, tj. bolest, istaknula je.

Riječ je o tzv. adrenalnom umoru, o stresu i blokadi energije, čemu su sve više izložena djeca i tinejdžeri. Upravo će roditelji svojim osobnim primjerom utjecati na njihov stav o tijelu i zdravom načinu života.

Evo četiri osnovna pravila koja je Ana-Marija Jagodić Rukavina istaknula kao osnovu za zdrav život. Hoćemo li ih živjeti, naglasila je, stvar je osobnog izbora.

Pokret

Reći da ne vježbamo jer nemamo dovoljno vremena jednostavno nije istina, to je alibi kojim sami sebe opravdavamo. Za početak dovoljno je već nekoliko puta u danu svjesno disati. Valjalo bi udisati na nos brojeći do sedam te potom izdahnuti kroz usta, isto tako brojeći do sedam, i sve to ponoviti nekoliko puta. Možemo to shvatiti i kao par minuta ljubavi koju dajemo sami sebi.

Disanje je zapravo osnovni pokret koji detoksira organizam. Disanjem svaka stanica dobiva kisik, i ona zdrava, i ona bolesna koja javlja da nas nešto boli, na primjer, želudac, što se danas, nažalost, smatra normalnom pojavom. Disanjem će pravilno funkcionirati i dijafragma, a time i svi unutarnji organi. Na taj način otklonit ćemo mogućnost za energetske blokade u organizmu koje uz negativne misli vode u bolest.

Hrana

Valja razmišljati o tome koju hranu unosimo u organizam te što od nje naše tijelo dobiva. Jesti treba svjesno. Vrlo često se hranimo, ne zato što smo gladni, već zato što smo nervozni, tužni, nesigurni…

Odmor

Tijelu treba omogućiti vrijeme za odmor i regeneraciju da bi optimalno funkcioniralo tijekom dana. Odmoriti se ne znači nužno spavati, već odmoriti se od briga, emocija. I tri minute pauze za disanje pružit će organizmu kvalitetan odmor. Razmislite o kvaliteti sna tijekom noći. Zapitajte se svakog dana Kako si? Na taj ćete način biti na dobrom putu da postanete sami sebi prijatelj.

Osmijeh

Kroz dan treba ići osmijehom i vedrinom. Kada imate pozitivne misli i vedar izraz lica vaš je organizam protočniji. Snaga osmijeha i vedrine razarajuće djeluje na negativne misli i na blokiranu energiju koja je kao močvara.

DSC_7740 (6)

Treba znati, naglasila je, kad je organizam pod stresom, probava je vrlo slaba jer tijelu je tada najbitnije da pobjegne i brani se od tog stanja. Ukoliko ste pod stalnim stresom, a odlučite na primjer smršaviti i najbolja ekološka namirnica neće vam pomoći jer se tada neće aktivirati dio živčanog sustava koji će pokrenuti probavu.

– Kad je tijelo energizirano ono će samo otpuštati kilograme. Nije dobro razmišljati na način da trebamo smršaviti da bismo bili zdravi. Bitno je osvijestiti put prema zdravlju i fokusirati se na zdrave navike. Vaga tada nije potrebna, rekla je.

Kod biranja tjelesne aktivnosti, Ana-Marija Jagodić Rukavina, upozorila je da valja birati one aktivnosti koje će dati energiju i osjećaj vitalnosti, a neće iscrpljivati.

Tribina je organizirana u sklopu programa Ženska večer uz dobru knjigu, redovnog programa pulske Gradske knjižnice te udruge Aktivna, a sudjelovali su liječnica i nutricionistica Daniela Beaković te Morena Poglajen Carić, fitness trenerica iz pulskog Sunset centra, a skypeom i pedijatar dr. Milivoj Jovančević. Organizator je PBS Centar sportske izvrsnosti-Sunst centar.

 

Fotografije Vera Kapeloto