Blic preporuke kako biti bolji i uspješniji roditelj

10.03.2018 / Piše Paola Albertini

Postavljajući granice zapitajte se što njima želite, a što ne želite postići, rekla je između ostaloga Vana Dominis, edukantica geštalt te dječje i adolescentske terapije

Vana Dominis, edukantica geštalt te dječje i adolescentske terapije, dala je preporuke o tome kako biti dobar roditelj. Pritom je roditelje pomalo utješila rekavši da roditeljstvo nije lako. Evo kako da svojim postupcima ne ograničite, već poduprete djetetov razvoj.

Postavljajući granice dajete jasnoću

– Postavljajući djetetu granice zapitajte se što njima želite, a što ne želite postići. Postavljajući granice djeci dajemo jasnoću. Na primjer, pojašnjavamo im što je opasnost i gdje sve vreba, govorimo im što smiju, a što ne smiju. A u svemu tome najbitnija je dosljednost. Imajte na umu da se oko granica najprije moraju usuglasiti mama i tata.

Ne uspoređujete svoje dijete s drugom djecom

– Pogotovo se nikad nemojte povoditi onim što vidite na društevnim mrežama jer nitko nema istu situaciju. Često su u pitanju nijanse koje putem interneta ne vidimo.

Budite primijer

– Važno je ostati ‘ja’! Potrebno je puno razumijevanja, ljubavi i poštovanja te djeci dati primjer svojim ponašanjem.

Ne lažite djeci

– Ono što roditelji nikada ne bi trebali činiti jest lagati djeci i davati im lažna obećanja. Izgubljeno povjerenje teško je vratiti.

Pohvalite dijete

– Pohvalite dijete za ono što čini dobro, a pomognite mu da popravi ono pogrešno.

Škola je odgovornost djeteta

– Roditelji često misle da je dječji problem i njihov problem pa tako primjerice govore ‘da su dobili jedinicu u školi’, kao da su je zaista oni dobili. Ocjena je djetetova odgovornost! Ovo je jedna od mnogobrojnih predrasuda kojima roditelji znaju robovati.

Ljubavi nikad ne može biti previše

– Druga česta predrasuda je da pretjeranom ljubavlju možemo razmaziti dijete. Ljubavi prema djetetu nikada ne može biti previše!

Ljubav nije ugađanje

– Roditelji često griješe kad previše ugađaju i popuštaju djeci!

Dopustite djeci da odrastu

– S druge strane, roditelji griješe kad djeci iz raznoraznih razloga, najčešće iz vlastitih strahova, ne dopuštaju da dosegnu svoj potencijal. Ne činite to!

Promišljajte o svojim i djetetovim postupcima

– Dobro je da si roditelj stalno iznova postavlja pitanja o odgoju. Na primjer, zapitajte se: Zašto se moje dijete ovako ponijelo? Što ga u ovom trenutku želim naučiti? Kako ga tome mogu najbolje naučiti?

Budite autoritet

– Roditeljski autoritet se oblikuje postepeno, ali stalno. Trebalo bi naći mjeru povjerenja i poštovanja. Dijete tada shvaća da zahtjev ima smisla! To mu ulijeva povjerenje. Pritom nipošto ne manipulirajte s djecom!