Čips od integralne palente s heljdom

06.07.2015 / Mamatataja

Palentu izrežemo na fete, oblikujemo krugove uz pomoć okruglih čašica. Potom je pržimo u dubokom sjemenskom ulju. Korak po korak zajedno s poznatim istarskim kuharom Davidom Skokom

Umjesto preslanih grickalica, najčešće začinjenih različitim umjetnim okusima, predlažemo da djecu ponudite i iznenadite čipsom od integralne palente. Recepturu za ovaj ukusan i kod kuće pripremljen snack otkrio nam je David Skoko, poznati masterchef iz nadaleko poznate i nagrađivane konobe Batelina u kojoj se spravljaju vrhunske riblje delicije. Da i najmlađi mogu sudjelovati u spravljanju ovog hrskavog snacka David nam je pokazao pripremivši ga zajedno sa svojim sinom Antonom.

DSC_6383

Važno je da palentu pripremimo od integralne krupice, još i bolje ako je u sastavu i heljda. Kuhamo je naravno mnogo duže nego li instant palentu. Malo više posla, reći će David Skoko, ali su kvaliteta i doživljaj okusa daleko bolji.

Palentu je potrebno kuhati na klasičan način, u omjeru vode i krupice za palentu 3:1, uz dodatak prstohvata soli i malo maslinovog ulja. Kad je palenta gotova, stavimo je u kalup.

DSC_6172

Integralna palenta u hladnjaku može stajati i tjedan dana. Koristimo je po potrebi, za pripremu priloga koji su vrlo brzo gotovi, u ovom slučaju primamljivog čipsa.

Palentu izrežemo na fete, oblikujemo u krugove uz pomoć malih bićerina, tj. okruglih čašica. Potom je pržimo u dubokom sjemenskom ulju.

DSC_6185

DSC_6210

Čips koji dobijemo tanak je i hrskav prilog ili snack koji se može grickati u različitim prigodama. Svakako je obrok koji će se djeci sigurno svidjeti, a pritom je zdrav i spravljen od nama poznatih sastojaka.

DSC_6232