Gastro doživljaj s Davidom Skokom: Škombri al pesto!

07.07.2015 / Piše Vesna Kapeloto

Zašto ne i djeci omogućiti gastro doživljaj?! Upravo s tom mišlju okrenuli smo telefonski broj poznatog kuhara Davida Skoka koji je zajedno sa svojom djecom Antonom i Frankom za čitatelje Mamatataja pripremio filete škombra, pesto genovese, čips od integralne palente s heljdom i sotirane pomidorine

Što god mislili, ali kuhati za najmlađe nije nimalo jednostavno! Treba biti zdravo, svježe, od sezonskih namirnica, ukusno, dobro pripremljeno, zanimljivo, maštovito. Vrhunski, a jednostavno, gotovo u maniri kakvog gastro chefa.

Uostalom, nije vrhunska kuhinja rezervirana smo za odrasle! Zašto ne i djeci omogućiti gastro doživljaj?! Upravo s tom mišlju okrenuli smo telefonski broj poznatog kuhara Davida Skoka, chefa najboljeg restorana u Hrvatskoj za 2014. godinu. Zamolili smo ga da naše malene iznenadi posebnim jelom, a mamama i tatama da ideju kako djeci pripremiti zdrav i maštovit obrok.

I David Skoko ne samo da je pripremio šareni pijat za klince, već je i kuhao zajedno sa svojim klincima! Dočekao nas je jednog jutra u prestižnoj Batelini sa sinom i kćeri, osmogodišnjim Antonom i uskoro četverogodišnjom Frankom. I naš doživljaj, daleko od gradske vreve, u gastronomskom raju na jugu Istre je počeo.

DSC_6385

– Pripremat ćemo škombre, plavu ribu, uz pesto genovese, čips od integralne palente s heljdom i sotiranim pomidorinima. Bit će to škombri al pesto!, objašnjavao nam je David na terasi okruženoj zelenilom, kroz koje u daljini pogled puca na morsko plavetnilo. Namirnice je već bio pripremio, ukratko nam objasnivši na koji će ih način upotrijebiti.

DSC_6120

Umjesto crne majice, David oblači bijelo kuharsko odijelo i kreće s pripremom. Osmogodišnji Anton stalno je uz tatu, svog uzora i idola, a ne da se ni Franka, koja se pridružila nakon što nas je par minuta iz prikrajka sramežljivo mjerkala. Oboje su od početka sudjelovali u pripremi jela, a Anton, koji je upravo završio prvi razred osnovne škole, pokazao je izvrsni potencijal u kuhanju.

DSC_6122

I dok je David strpljivo pratio sina, ni tatina mezimica nije se dala. Nakon što je nekoliko puta ponovila: Tata, i ja bih nešto radila!, vrlo je vješto prešla u suptilniji napad. Tatice, i ja bih nešto radila!, rekla je na koncu, i naravno da je odmah dobila škanjić i pridružila se muškom dvojcu. Potpuno ležerno, uz dvoje klinaca u kuhinji, potencijalno vrlo opasnom okruženju za većinu roditelja, David Skoko je s lakoćom, strpljivo i blagonaklono se odnoseći prema svojim malenima, pritom još i nama objašnjavajući korak po korak, završavao svoju gastro priču.

DSC_1

DSC_6279

Filetiranje ribe učinilo nam se u jednom trenutku vrlo jednostavno, a u drugom nemoguća misija, iako nas je David uvjeravao da nije komplicirano. Potreban je, navodno, samo oštar kuhinjski nož! Mali Anton se u filetiranju pokazao iznenađujuće vičan, što je David popratio riječima da djeci bez straha treba dati nož u ruke. On sam odrastao je u ribarskoj familiji i sve što se radi s ribom, veli, njemu dolazi prirodno, pa tako i filetiranje.

Anton je poput tate Davida servirao i ukrasio svoj pijat i ponosno s njime pozirao. Bila je tu negdje cijelo vrijeme i Davidova mama Alda, a kasnije nam se pridružila i Davidova supruga Ana te glavni i odgovorni ribar u familiji Danilo Skoko.

DSC_6333

Degustacija je bila poseban užitak i vrhunski doživljaj. Prilično snažan okus plave ribe izvrsno se sljubio s intenzivnim okusima pesta, pomalo pikantnim pomidorinima i hrskavom palentom!

DSC_6345

Pesto genovese

Sastojci:

  • svježi basilico
  • bademi (u izvornom receptu pinjoli)
  • sir grana padano
  • češnjak
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar

DSC_6131

Priprema:

Očistimo nekoliko režnjeva češnjaka. Bademe stavimo u vrelu vodu kako bi se odigla i odvojila kožica koju potom skinemo. Dodamo šaku listova svježeg basilica, nekoliko komadića tvrdog kvalitetnog tvrdog sira, po mogućnosti grana padano, sol, papar i maslinovo ulje. Sve zajedno izblendamo štapnim mikserom. I pesto je gotov. (Ovakav pesto izvrstan je i uz tjesteninu!)

DSC_6154

DSC_6146

DSC_6165

Čips od integralne palente s heljdom

Izrežemo na fete prethodno skuhanu te ohlađenu palentu, oblikujemo je bićerinom, tj. okruglom čašicom i pržimo u dubokom sjemenskom ulju. Prema riječima Davida Skoka, u obzir dolazi svaka ozbiljna palenta, ali najbolje ona integralna. Cijeli postupak pripreme pogledajte u tekstu Čips od integralne palente s heljom.

DSC_6174

Sotirani pomidorini

Pomidorine (sitnu rajčicu) izrežemo na polovice. Stavimo ih u tavu i sotiramo, tj. pržimo na maslinovom ulju. Dodamo malo soli da omekšaju. Zadnju minutu po njima posipamo svježi mažuran i majčinu dušicu koje smo prethodno protrljali rukama i na taj način usitniti.

DSC_6199

 Filetirani škombri

Škombri su plava riba koja se najčešće lovi od svibnja do rujna. Vrlo je zdrava, puna omega tri masnih kiselina. Važno je voditi računa o tome da se konzumira friška.

Prilikom filetiranja najprije zarezati trbuh ribe pa rezom u koso odstraniti glavu zajedno s utrobom. Ribu potom izrezati na pola uz središnju kost. Odstraniti rebra. Posoliti.

DSC_6238

DSC_6241

DSC_6247

DSC_6259

Filete škombra kratko pržiti na maslinovom ulju.

DSC_6295

Još samo servirati tako da i sve boje dođu do izražaja…

DSC_6312

I to je to!

DSC_6359

Hvala Davide ♥

Fotografije: Vera Kapeloto