INTERVJU Marino Manzoni: “Kao ‘profesionalni’ tata osjećam se ispunjeno i samouvjereno!”

04.03.2021 / Promo

Najveći izazov bio mi je prekinuti karijeru kako bih ostao kod kuće sa svojom bebom, a to je nešto što je svaka majka primorana napraviti, barem na određeno vrijeme. Imao sam osjećaj nesigurnosti i manje vrijednosti, priznaje Marino Manzoni, 34-godišnji tata koji se u potpunosti posvetio odgoju svoje 18-mjesečne djevojčice

Kako izgleda roditeljstvo iz perspektive jednog oca govori nam Marino Manzoni, 34-godišnji mag. ing. brodostrojarstva i tehnologija pomorskog prometa. Marino je mladi otac koji je odlučio napustiti svoju uspješnu karijeru kako bi se u potpunosti mogao posvetiti odgoju svoje 18-mjesečne djevojčice. S njim smo porazgovarali o motivima iza njegove prijelomne odluke, izazovima i predrasudama s kojima se susretao putem, te o tome kakva je uloga i percepcija očeva u današnjem, modernom društvu.

– Što za Vas znači biti otac i što ste novo naučili o sebi kada ste postali otac?

– Svakako se ne bih složio s definicijom oca na hrvatskoj inačici Wikipedije koja glasi: „Otac je osoba koja obično brine o materijalnim dohotku i fizičku zaštitu obitelji“. Dobar otac za mene znači biti isto što i dobra majka, a to je prisutan i brižljiv roditelj koji se brine o svim aspektima djetetovog odrastanja, uključen je u svakodnevne situacije i odluke koje roditelj donosi te preuzima potpunu odgovornost za svoje dijete. Dobar otac usmjerava dijete na pravi put, uči ga pozitivnim vrijednostima te uspostavlja prijateljski odnos s njime. Smatram da je ravnopravno preuzimanje uloga u kućanstvu te raspodjela zadataka i obveza vezanih uz dijete normalna stvar i predmet dogovora između dva roditelja. Zbog tih sam razmišljanja i pokrenuo organizaciju Daddyhood Europe koja promovira aktivno očinstvo te se zalaže za ravnopravno roditeljstvo. Kada sam postao otac shvatio sam koliko je strpljenja potrebno s malim djetetom i koliko mi ga još nedostaje. Naučio sam bolje slušati, promatrati i uživati u trenutku te sam definitivno postao efikasniji u obavljanju zadataka. Svakodnevno radim na boljoj organizaciji jer smatram da je to ključ sretne svakodnevice.

Postaje uobičajeno da se otac brine o djetetu, ali ne i da ostaje kod kuće


– Kako to da ste se u potpunosti odlučili posvetiti ulozi oca?

– Vrsta mojeg posla je zasigurno doprinijela toj odluci. U posljednjih 15 godina karijere minimalno sam 6 mjeseci godišnje izbivao od kuće te sam po rođenju djeteta osjetio potrebu nadoknaditi izgubljeno vrijeme i potpuno se posvetiti obitelji. Moja karijera nije bila kompatibilna s našim obiteljskim životom, a svjestan sam da za razliku od mnogih, imam veliku sreću što mi se uopće pružila mogućnost tog odabira.

-Kako su očevi i očinska uloga percipirani u današnjem društvu?

– Danas se očevi smatraju znatno bitniji u odrastanju djeteta, te se od njih očekuje prisustvo i angažiranost u svakom pogledu brige o djetetu. Iako nema ispravne formule modernog oca, on svojom aktivnom prisutnošću omogućava stvaranje cjeloživotnog odnosa s djetetom, što je iznimno bitno za kognitivni i emocionalni razvoj mlade osobe. Istraživanja su pokazala, da je uravnotežena prisutnost modernog oca usko vezana uz smanjenje razine stresa kojeg proživljavaju majke i povećanje razine uspjeha djece u školi.

– Mijenja li se društvo po tom pitanju?

– Situacija se kontinuirano mijenja te postaje sve uobičajenije da se otac brine o djetetu, ali i dalje je neobično vidjeti oca koji ostaje kod kuće s djecom. Prema trenutačno dostupnim statistikama, jedan od deset ispitanika smatra da je otac koji ostaje kod kuće i brine se o djeci manje „muškarac“ od oca koji to ne čini. Zanimljivo je da ponekad ni sam pravni okvir nije prepreka, već društveni pogled na očeve koji koriste roditeljski dopust ili ostaju kod kuće s djecom u određenom periodu njihovog odrastanja.

Omogućiti ravnopravnije roditeljstvo


– Koji su najveći izazovi mladih očeva danas?

– Vjerujem da je danas mladim očevima veliki problem ostati duže kod kuće nakon rođenja djeteta čak i ako im zakon to dopušta, a poslodavac omogućuje, zbog društvenih normi i očekivanja da bi otac trebao biti taj koji prehranjuje obitelj. Nedostaje mreža podrške, edukacije vezane za razvijanje roditeljskih vještina te za način suočavanja s ekonomskim, radnim i roditeljskim stresom. Istovremeno, sve više žena zasluženo žudi za boljim karijerama i boljim uvjetima rada. Preuzimanjem veće odgovornosti oko djece, moderni očevi pružaju svojim partnericama veći izbor za ostvarenje svojih karijera i hobija. Također, kada bi i očevi izbivali s posla jednako dugo kao i majke tijekom roditeljskog dopusta, ne bi postojala diskriminacija oko zapošljavanja žena ili oko napretka u karijeri. Omogućiti ravnopravnije roditeljstvo ubija dvije muhe jednim udarcem! Meni je osobno najveći izazov bio prekinuti karijeru kako bih ostao kod kuće sa svojom bebom, a to je nešto što je svaka majka primorana napraviti, barem na određeno vrijeme. Dugo sam se vremena na to pripremao pošto sam imao osjećaj nesigurnosti i manje vrijednosti. Na kraju se pokazalo posve suprotno – kao „profesionalni tata“ osjećam se ispunjeno i samouvjereno.

– Jeste li se Vi kao otac sa svojim djetetom suočili s nekim izazovima i kako ste ih riješili?

– Naravno, svakodnevno nailazim na izazove. Od nepredvidivog djetetovog ponašanja te naglih promjena raspoloženja, problema sa spavanjem, promjena u apetitu, pa sve do manjih i većih zdravstvenih problema – sve su to izazovi s kojima se redovito suočavam i zajedno sa suprugom pronalazim rješenja. Većina mojih rješenja su improvizirana u trenutku, kao primjerice izmišljanje priča kako bi natjerao svoje dijete da pojede obrok do kraja ili izigravanje klauna da bih je mogao presvući bez drame i plača. Iz dana u dan učim kako bih sljedeći put bolje i efikasnije reagirao. No neke izazove ipak ne prepuštamo slučaju. Kada se radi o zdravlju dijeteta, redovito posjećujemo pedijatre i obiteljskog liječnika u slučaju dugotrajnog kašlja, ili neobično visoke temperature, te se s njima posavjetujemo. Kod problema s kožom koristimo proizvode koje preporučuju stručnjaci, a i nama su se pokazali učinkoviti, kao što primjerice kod pojave suhe kože, crvenila i svrbeža koristimo La Roche-Posay Lipikar proizvode. Oni su nam se pokazali dobri od prvog dana pa smo ih uvrstili u našu svakodnevnu rutinu njege.

– Kako najviše volite provoditi vrijeme sa svojom obitelji?

– Na razne načine provodimo zajedničke trenutke, od kreativnog rada, zajedničkog kuhanja do plesanja i sportskih aktivnosti. Najviše volimo provoditi vrijeme vani na svježem zraku, u prirodi, bilo u planinama ili na moru, kad god je to moguće. Kad nam je beba imala 6 mjeseci, išli smo na dvomjesečno putovanje po Španjolskoj, a s 10 mjeseci je provela s nama tjedan dana na barci po Jadranu. Koliko god su bili zahtjevni za nas kao roditelje, to su neki od najsretnijih trenutaka.

Daddyhood Europe kao podrška tatama


– Poznato je da postoji mnogo grupa podrške za majke. Gdje vi pronalazite podršku i gdje ju očevi mogu pronaći?

– Jedan od razloga osnivanja Daddyhood Europe organizacije je bio upravo taj nedostatak podrške u društvu. Naš je cilj osnovati zajednicu oko ideje aktivnog i prisutnog oca te ravnopravnog roditeljstva diljem Europe te podržati tu zajednicu na razne načine. Tate nam se mogu obratiti putem e-maila info@daddyhood.com ili društvenih mreža no postoji i grupa podrške na Facebooku „Daddyhood forum” kojoj se mogu pridružiti. Osobno podršku pronalazim u mnogobrojnim razgovorima s prijateljima te putem dostupne literature, no i istraživanjem weba, slušanjem podcasta te čitanjem raznih osobnih priča i članaka.

– Kakve planove imate dalje sa svojom organizacijom Daddy Hood Europe?

– Ove godine Daddyhood Europe organizira unikatno virtualno sportsko natjecanje namijenjeno tatama i djeci koje smo nazvali Dadathlon. Želimo povezati tate diljem svijeta istovremeno u istim sportskim aktivnostima! Radi se o natjecanju u tri discipline specijalno osmišljene tako da tate u njima mogu uživati zajedno sa svojom djecom. Pripremamo trčanje u travnju, bicikliranje u lipnju te pješačenje u rujnu, a za tate s bebama dozvoljeni su rekviziti kao što su nosiljke ili dječje sjedalice.  Natjecanje je potpuno besplatno te nema nikakvih ograničenja. Osim što je virtualno svaka se disciplina može odraditi unutar 7 dana od zadanog datuma, jer znamo kako je tesko organizirati se s malom djecom. Stoga bih ovom prilikom pozvao sve tate da se odvaže i prijave na natjecanje te provedu vrijeme na svježem zraku sa svojim mališanima i usput se osjete dio velike zajednice.

Istinski se posvetiti djeci i učiti od njih


– Što biste poručili mladim očevima?

– Poručio bih svim mladim očevima da se čim više istinski fokusiraju na svoju djecu, promatraju ih i uče od njih koliko god je to moguće. Često smo rastrgnuti između posla, privatnih poziva, društvenih mreža i naše obitelji te zbog toga ponekad ne primjetimo koliko djeca trebaju našu pažnju. Svaki se dan barem kratko istinski posvetite svojoj djeci bez mobitela u ruci, upaljenog TV-a i ostalih vanjskih podražaja i naučit ćete nešto novo te vidjeti rezultate na odnosu s djetetom!