Jesen stiže dunjo moja…domaći recepti za džem i marmeladu od dunja

10.11.2015 / Tekst i foto Vera Kapeloto

Iskoristite duga jesenska popodneva i s klincima krenite u avanturu spravljanja domaće marmelade ili džema od već pomalo zaboravljene i zapostavljene voćke – dunje

Jesen nam je stigla, u punom je jeku, plodovi su zreli i samo čekaju da razvesele i očaraju naša nepca. Iskoristite duga jesenska popodneva i s klincima krenite u avanturu spravljanja domaće marmelade ili džema od već pomalo zaboravljene i zapostavljene voćke – dunje.

Domaći recepti za džem i marmeladu od dunja koje donosimo u nastavku razlikuju se prema količini dunja koje imate na raspolaganju, začinima te šećeru kojeg je uvijek bolje staviti manje nego više. Želimo vam dobar tek!

DSC_7467 (3)

Marmelada od dunja

Sastojci:
2 kg dunja
50 do 70 dkg šećera
malo cimeta
klinčići po želji

Postupak:
Dobro oprati dunje te ih narezati na kockice. Ukoliko dunje nisu prskane nije potrebno oguliti koru. Tako narezane staviti u lonac s malo vode, dodati šećer i dinstati dok ne omekšaju, odnosno dok ne nestane tekućina. Staviti po želji cimeta, klinčića…Nakon što dunje omekšaju i dobiju lijepu zlatnu boju, maknuti ih s vatre, izmiksati štapnim mikserom te još malo kuhati (ovisno o gustoći smjese koju želimo postići).

Tako vruću smjestu staviti u staklenke koje smo prethodno sterilizirali. Napunjene staklenke dobro zatvoriti i okrenuti naopako kako bi se istisnuo višak zraka. Pustiti ih okrenute desetak minuta te ih zatim pokriti nečim toplim i ostaviti ih da se ohlade. Nakon otvaranja staklenku obavezno držati u hladnjaku i marmeladu pojesti u roku 10 dana.

DSC_7475 (3)

Džem od dunja s cimetom

Sastojci:
2 kg dunja
1,4 kg šećera
sok od jednog limuna
cimet

Sirup:
Šećer (70 dkg šećera na kilogram dunja, iako može i manje) staviti u litru vode, dodati limunov sok i cimet prema želji. Zakuhati.

Postupak:
Dunje očistiti, oguliti i narezati na kockice. Staviti u kipuću vodu na pet minuta. Procijediti te staviti kuhati u prethodno pripremljeni i sirup. Lagano kuhati dok smjesa ne zgusne, otprilike jedan sat.

DSC_7503 (2)

Marmelada od dunja s cimetom

Sastojci:
8 kg dunja
2,5 kg šećera (30 dkg šećera po kg)
cimet

Postupak:
Očistiti i narezati dunje na kockice. Dinstati 15 do 20 minuta. Na pola kuhanja dodati šećer i cimet. Nakon što dunje omekšaju, izmiksati ih štapnim mikserom i kuhati na laganoj vatri otprilike sat i pol do dva, u nepoklopljenoj posudi. Povremeno pomiješati i paziti da smjesa ne zagori.

DSC_7486 (3)

Marmeladu ili džem možete prilikom kuhanja dodatno oplemeniti sokom ili naribanom koricom od naranče ili limuna, sameljenim orasima, bademima ili lješnjacima.

Ovako pripremljenu marmeladu možete namazati na kruh, nadjenuti palačinke ili pak ukrasiti domaće kekse.

DSC_7478 (2)

Sterilizacija staklenki

Staklenke možete sterilizirati na dva načina. Prvi je način prokuhavanjem dobro opranih staklenki oko deset minuta, i to netom prije punjenja, a drugi je sterilizacija u pećnici, desetak minuta na 150ºC.

Nadamo se da ćete uživati u ovim delicijama. Ukoliko ste dobri u spravljanju marmelada ili džemova ili u svojim bilježnicama imate kakav zaboravljeni recept pozivamo vas da nam ga pošaljete. Vrlo rado ćemo ga objaviti.