Jestive dekoracije: Napravite šarena čokoladna jaja i žute ticino piliće

04.04.2015 / Mamatataja

Ako se želite dobro provesti sa svojim mališanima predlažemo da krenete u avanturu izrade jestivih dekoracija. Kako izraditi šarena čokoladna jaja i piliće od ticino mase pokazao nam je poznati hrvatski slastičar Robert Perić

Blagdansko vrijeme uvijek nekako dobro dođe za punjenje baterija pa i ponovnog stvaranja bliskosti s djecom, koju smo u moru svakodnevnih obaveza, pomalo izgubili. Ako se želite zaista dobro provesti i povezati sa svojim mališanima predlažemo da krenete u avanturu izrade jestivih dekoracija. Šarena čokoladna jaja neće biti veći problem izraditi, a s pilićima ćete se možda malo namučiti. No zabava za vas i vaše malene je zagarantirana. Još ako uspijete ispeći muffine i ukrasiti ih ovim uskrsnim figuricama veselju neće biti kraja.

Upravo nas je priznati pulski kuhar i slastičar Robert Perić podučio kako izraditi dekorativna čokoladna jaja i piliće od ticino mase, a recept za izradu muffina možete naći u tekstu Uskrsni muffini chefa Roberta Perića.

Korak po korak do čokoladnih jaja

Potrebno je, dakle, na papiru nacrtati različite šablone za jaja i po želji ih dekorirati šarama. Na šablonu potom stavljamo prozirnu foliju.

_DST6415

Rastopimo običnu smeđu čokoladu u vodenoj kupki, na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Stavimo rastopljenu čokoladu u tuljak koji smo sami oblikovali od papira ili pak u kupljenu vrećicu za ukrašavanje, te na prozirnoj foliji smeđom čokoladom uokvirujemo šablone. Foliju s iscrtanim čokoladnim jajima stavimo u frižider da se čokolada stvrdne.

_DST6344

Nakon toga otopimo na isti način bijelu čokoladu, izvadimo foliju iz frižidera te iscrtano i stvrdnuto jaje od smeđe čokolade pomoću tuljka prekrijemo bijelom čokoladom. Ponovno vratimo na hlađenje u frižider.

_DST6374

Stvrdnuto jaje podižemo s folije te bijele šare kistom obojimo jestivim bojama. Pustimo da se boja osuši i šarena čokoladna jaja su spremna za dekoriranje.

_DST6416

_DST6431

Tuljak koji punimo rastopljenom čokoladom možemo sami izraditi tako da papir za pečenje izrežemo u obliku trokuta, preklopimo ga i škarama prerežemo vrh.

_DST6380

Izrada pilića od ticino mase

Piliće radimo od tzv. ticino mase, tj. mase za modeliranje ili šećerne mase. Tijelo pilića oblikujemo tako da umijesimo lopticu koju rubovima dlanova istanjimo na krajevima te na tvrdoj podlozi podignemo repić. Drugom lopticom oblikujemo glavu na koju stavljamo crvenu krijestu i kljun. Pomoću tuljka čokoladnim točkicama formiramo oči. I preslatki žuti pilići spremni su za dekoraciju!

_DST6503

_DST6500

_DST6508

Čokoladna jaja i različite uskrsne figurice poput zečića, na primjer, moguće je izraditi i pomoću kalupa, a kalupe  je moguće nabaviti putem web shopa. Čokoladna jaja napravljena od bijele čokolade možemo obojiti jestivim bojama ili pak samo posuti čokoladom u prahu, kako je to Robert Perić učinio. Dobru vam zabavu želimo!

_DST6581

_DST6607