Kada djetetu kupiti prvi mobitel?

12.11.2022 / Mamatataja

Donosimo vam pitanja koja si kao roditelj možete postaviti kako biste odlučili je li pravo vrijeme da djetetu kupite mobitel

Kada djetetu kupiti prvi mobitel? Pitanje je to koje muči mnoge roditelje. Postoje dileme, nesigurnosti, puno za i protiv.

Prema savjetu stručnjaka na Hrabrom telefonu, kupnja mobitela je u osnovi individualna stvar roditelja i djeteta.

Ipak, savjetuju koja si pitanja roditelj može postaviti kako bi odlučio je li pravo vrijeme da djetetu kupi mobitel.

Koja pitanja si postaviti?

Zašto želim nabaviti svom djetetu mobitel? Iz potrebe, djetetove želje ili zato jer ga imaju sva druga djeca?

Koliko moje dijete razumije rizike koje sa sobom nosi Internet kojem može pristupiti putem mobitela? Dužnost je roditelja biti upoznat s rizicima tehnologije kako bi mogao zaštititi dijete od neprimjerenih sadržaja. Važno je graditi odnos povjerenja kako bi s djetetom mogli otvoreno razgovarati o tome kako provodi svoje vrijeme na mobitelu.

Koliko sam ja kao roditelj upoznat s mogućnostima mobitela u smislu sigurnosnih postavki? Znam li kako urediti postavke na mobitelu tako da, primjerice, ograničim vrijeme njegovog korištenja?

Graditi povjerenje

Dijete može dobiti mobitel kada krene u školu kako bi se javilo svojim roditeljima ako je potrebno. No, ako Vi kao roditelji inzistirate da dijete ima mobitel uz sebe da ga možete zvati, razmislite kako možete poraditi na izgradnji povjerenja s djetetom i na potrebi za kontrolom.

Važno je znati kako, iako mobitel može imati mnoge prednosti, on skriva i mnoge opasnosti. Zato kada počnete razmišljati o njegovoj nabavi, važno je da se zapitate gore navedena pitanja, savjetuju na Hrabrom telefonu.

Neke situacije mogu biti izazovne za roditelje. Ako se nalazite u ovakvoj situaciji i niste sigurni kako postupiti ili imate bilo kakvih pitanja nazovite Hrabri telefon na besplatnu liniju svakim danom od 9 do 20 sati na broj 08000800 ili pišite na savjet@hrabritelefon.hr.