Zdravlje i sigurnost djece u korištenju novih tehnologija: Zabrane nemaju smisla, postavite pravila!

25.07.2022 / V. Kapeloto

Dr. Tomislav Lesica naglasio je veliku uloga roditelja u usmjeravanju djece u korištenju novih tehnologija, ali i odgovornosti školskog sustava, medija, IT industrije

– Iako su nove tehnologije u mnogome promijenile i unaprijedile naš život, njihova pretjerana upotreba donosi i posljedice, posebno kod djece jer utječe na njihov mozak, neurorazvojne i psihorazvojne procese, rekao je dr. Tomislav Lesica, psihijatar, subspecijalist socijalne psihijatrije i bolesti ovisnosti sa Klinike za psihijatriju KBC-a Rijeka, na online predavanju o utjecaj novih tehnologija na zdravlje i ponašanje djece i mladih.

– Pored utjecaja na tjelesno i psihičko zdravlje, ali i sigurnost djece, velika izloženost ekranima, društvenim mrežama i igranju igrica u dječjoj i adlolescentnoj dobi povezuje se i s porastom maloljetničkog nasilja (koje u novije vrijeme poprima drugačiju formu), elektroničkog nasilja, tj. Cyberbullinga te na koncu ovisnosti o ekranima, budući da je virtualni svijet privlačniji i zabavniji od stvarnoga, rekao je.

Naglasio je veliku uloga roditelja u usmjeravanju djece u korištenju novih tehnologija, ali odgovornosti školskog sustava, medija, IT industrije i ukupnog društva za sigurnost djece. Izuzetno su važni i preventivni školski programi u nižim razredima osnovne škole.

Dr. Lesica savjetovao je roditelje na koji način kontrolirati i pristupiti izloženosti ekranima i novim tehnologijama svoje djece. Dao je i upute za djecu zbog mogućih opasnosti koje nove tehnologije nose sa sobom.

Preventivne strategije: Pravila za roditelje

– Racionalni pristup, nikakve zabrane nemaju smisla, živimo u digitalnom dobu
– Definirati pravila korištenja svih digitalnih tehnologija, posebno mobitela, ali i tableta, TV
– Ograničavanje korištenja prostorno, vremenski i sadržajno
– Roditelji trebaju kontrolirati kako njihova djeca koriste nove tehnologija, što iziskuje digitalnu pismenost roditelja  (zaštitne aplikacije, itd.)
– Mlađa djeca ne bi trebala posjećivati Facebook, Tik-tok, chat stranice, forume i slična mjesta bez nadzora roditelja
– Roditelji moraju djelovati pozitivnim primjerom i svjesni svojeg odgovornog ponašanja glede korištenje novih tehnologija
– Roditeljima i djeci nove tehnologije ne mogu biti zamjena za aktivno provođenje zajedničkog vremena i aktivnosti, poticanje zdravih navika i stilova života, boravka vani u prirodi.

Preventivne strategije: Pravila za djecu

– Ne ostavljajte svoje ime, adresu stanovanja ili škole, brojeve telefona ili mobitela nikome na internetu
– Nikada i ni pod kojim uvjetima ne sastajte se sa osobama koje upoznate preko interneta, bez da se prethodno o tome dogovorite s roditeljima
– Ne naručujete i ne kupujete ništa preko interneta bez znanja i odobrenja roditelja
– Ne sudjelujte u tračanju i širenju glasina o drugim vršnjacima i ljudima putem interneta i društvenih mreža
– U slučaju da vas bilo tko preko elektroničkih medija maltretira i uznemirava prekinite komunikaciju i obavijestite roditelje ili osobu od povjerenja.