Mislite li da ste navezani na mobitel? Provjerite!

22.07.2022 / V. Kapeloto

Jedan od najčešćih strahova, tj. fobija današnjice je – nomofobija. To je oblik patološkog straha, anksioznosti i nelagode, koji se javlja kod osoba da bi mogli ostati bez mobitela, rekao je dr. Tomislav Lesica

Govoreći na online predavanju o utjecaju novih tehnologija na tjelesno i psihičko zdravlje djece i mladih, u organizaciji Službe za mentalno zdravlje Istarske županije, dr. Tomislav Lesica, psihijatar i subspecijalist iz socijalne psihijatrije i bolesti ovisnosti sa Klinike za psihijatriju KBC-a Rijeka, govorio je i ovisnosti o mobitelu, odnosno internetu.

– Jedan od najčešćih strahova, tj. fobija današnjice je – nomofobija. To je oblik patološkog straha, anksioznosti i nelagode, koji se javlja kod osoba da bi mogli ostati bez mobitela, interneta. Bez mobitela za njih znači biti dekonektiran od svijeta i ljudi, rekao je dr. Lesica.

Prema istraživanju u Engleskoj, kazao je nadalje, 66 posto ljudi užasava pomisao da bi mogli ostati bez mobitela. Čak njih 41 posto ima dva ili više mobitela za “svaki slučaj”. Korisnici, pak, u prosjeku 34 puta dnevno provjeravaju imaju li mobitel pri ruci. Od mobitela se najteže razdvajaju mladi do 24 godine.

Dr. Letica je naveo i znakove koji upućuju na navezanost na mobitel:

– Koristite li mobitel dok jedete?
– Pišete li poruke dok vozite?
– Pišete li poruke dok šetate?
– Jeste li ikada poslali poruku osobi koja je s vama bila u istoj prostoriji?
– Jeste li ikada gledali film ili seriju na mobitelu?
– Jeste li ikada čitali knjigu na mobitelu?
– Koristite li mobitel dok ste na WC-u?
– Nakon što ste ušli u WC i shvatite da ste zaboravili mobitel, vratite li se po njega?
– Je li prva stvar koju učinite kad se probudite da pogledate u mobitel?
– Je li posljednja stvar koju učinite prije nego zaspite da surfate na mobitelu?
– Spavate li s mobitelom u spavaćoj sobi?