Kvalitetno roditeljstvo: Jeste li tata koji pomaže ili tata koji surađuje?

09.07.2017 / Vesna Kapeloto

Činjenica je da za najvažniju ulogu u svom životu nismo spremni. Svi ćemo mi na kraju nekako podići to dijete, no zajedničko sudjelovanje majke i oca u odgoju utjecat će na to da zadovoljstvo, sreća i radost budu puno veći!, rekao je psiholog Davor Apostolovski

– Imam dojam da nismo daleko odmakli, ustvrdio je Davor Apostolovski, pulski psiholog, psihoterapeut i instruktor Realitetne terapije, na pitanje o transformaciji očinstva iz tradicionalne uloge u suvremenu.

Nije bit “samo pomoći”!

Gostujući svojedobno na skupu na kojem se raspravljalo o ulozi očeva danas, Apostolovski, čije radionice o kvalitetnom roditeljstvu uživaju veliki interes roditelja, rekao je da odgovor koji najčešće dobije na pitanje o tome što je uloga oca, glasi :”Da pomaže u odgoju!”

– Ta rečenica implicira da su mame odgovorne za odgoj, za rast djeteta. To je zapravo slika našeg društva, iako vidim na radionicama sve više očeva koji shvaćaju da nije bit u tome “samo pomoći”, već biti aktivan sudionik, rekao je.

Ohrabrio je očeve i svojim osobnim primjerom: “Ja sam u svojoj obitelji suradnik. Ja ne pomažem svojoj supruzi, ja surađujem!”

Naučimo uživati

Apostolovski je otkrio jednu od tajni roditeljstva, pozvavši se na pjesmu dječjeg pisca Zvonimira Baloga “Tko može postati tata”. Ustvrdio je da bi netko bio kvalitetan roditelj mora u roditeljstvu uživati!

– Tako je i uloga oca da uživa u ulozi oca!, rekao je, dodavši da otac ima pravo na konkretan doživljaj roditeljske ljubavi.

Kad je o roditeljstvu riječ, naglasio je, moramo znati da se radi o različitim iskustvima, i da svi roditelji prolaze i one lijepe i neke manje lijepe doživljaje.

– Činjenica je da mi za najvažniju ulogu u svom životu nismo spremni. Svi ćemo mi nekako podići to dijete, no zajedničko sudjelovanje majke i oca u odgoju utjecat će na to da zadovoljstvo, sreća i radost budu puno veći!

Ispričao je simpatičnu i poučnu anegdotu iz vlastitog obiteljskog života, kad je isprva odbio otići na zajednički izlet sa suprugom i kćeri rekavši im “da ga puste na miru, da nema vremena”, a na pitanje što radi, odgovorio je da priprema tečaj iz kvalitetnog roditeljstva! Naravno da je na izlet na koncu otišao. 🙂

Stalno preispitivanje i usklađivanje

– Roditeljstvo je zapravo stalno preispitivanje sebe. Često mislimo da je roditeljstvo jednako u svim fazama djetetova razvoja, da se samo dijete mijenja. No i mi kao roditelji moramo se stalno usklađivati. Moramo zapravo znati uživati u onome što je danas!, redao je tajne dobrog i kvalitetnog roditeljstva.

Granice da, ali kome?!

– Roditeljstvo je zapravo stalan rad na sebi, rekao je Davor Apostolovski te na kraju poručio:

“Često slušamo o postavljanju granica djeci. No roditelji najprije moraju postaviti granice sebi! Tek tog trenutka mogu surađivati s djetetom u procesu njegova usmjeravanja!”

 

Tko može postati tata

Da bi netko postao tata,
mora znati nekoliko zanata.
Kao što je stavljanje ruku oko vrata,
kao što je izbjegavanje rata.

Da bi netko postao tata,
mora mu dječji vrisak i skakanje po sobi
postati radost, biti hobi.

Tata ne smije biti naravi teške
i smisla mora imati za greške.

Da bi netko postao tata,
mora uz nekoliko zanata
imati i nekoliko inata,
mora se zainatiti
da će se zatatiti.

Zvonimir Balog