Potičete li svojim stavom ljutnju, neposluh i agresiju kod svog djeteta?

16.08.2022 / V. Kapeloto

Dr. Boričević Maršanić upozorila je da roditelji mogu dodatno poticati neadekvatno djetetovo ponašanje, i to na dva načina – pozitivnim i negativnim potkrepljenjem

Govoreći o ulozi roditelja u komunikaciji s djecom koja pokazuju neko neadekvatno ponašanje, dr. Vlatka Boričević Maršanić, specijalistica dječje i adolescentne psihijatrije, na online predavanju Poremećaji ponašanja u djece i adolescenata, rekla je da samo roditelj koji kontrolira sebe, može pomoći svom djetetu da kontrolira svoje ponašanje.

– Samo osoba koja je smirena može smiriti druge, rekla je te dodala: Samokontrola počinje od vaših usta. (Self-control starts with the mouth.)

Prenijela je i snažnu poruku L. R. Knost, autorice knjiga o odgoju djece: ‘Vikanje stišava vašu poruku. Govorite polako i tiho kako bi dijete čulo vaše riječi, a ne samo vaš glas.’

Dr. Boričević Maršanić upozorila je da roditelji svojim pogrešnim stavom mogu dodatno poticati neadekvatno djetetovo ponašanje, i to na dva načina – pozitivnim i negativnim potkrepljenjem. U oba slučaja roditelj samo potiče dijete na daljnje negativno ponašanje, kazala je.

– Kod pozitivnog potkrepljenja roditelj burno reagira kad dijete izkazuje neadekvatno ponašanje (ljutnju, neposluh, agresiju). Na taj način dijete zapravo dobiva pažnju, a time se povećava vjerojatnost da će dijete ponavljati ponašanja za koja pažnju i dobiva.

Kod negativnog potkrepljenja roditelj popušta i ne inzistira na naredbi – da se dijete još više ne naljuti i da se ponašanje dalje ne pogoršava. To trenutačno smanjuje ljutnju i agresiju djeteta, ali učvršćuje agresivno ponašanje i povećava vjerojatnost pojave istog disfunkcionalnog ponašanja djeteta, rekla je psihijatrica Vlatka Boričević Maršanić, koja je online predavanje održala u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.