Sladoled od ledenog voća

05.08.2015 / Mamatataja

Isprobajte ovu zdravu varijantu prirodnog voćnog sladoleda u kojem nema ni mrvice dodanog šećera te ga je moguće prilagoditi baš svima, i djeci i odraslima!

Vesna Krajnović, profesionalna slastičarka specijalizirana za zdrave slastice i mama djevojčice koja ima alergiju na hranu, podijelila je s nama izvrsni recept za sladoled od ledenog voća. Ledeno voće, naime, zdrava je zamjena za sladoled!

– Ovo je jedini sladoled koji mi kod kuće jedemo. Moguće ga je napraviti u različitim varijacijama i različitih okusa. Iako ga kao profesionalna slastičarka zapravo i ne mogu nazvati sladoledom, tko zna, možda jednoga dana bude priznat kao takav, rekla je iskreno Vesna Krajnović, koja je nedavno izdala knjigu Alergija na hranu, od stresa do sklada; Free slastice – slastice oslobođene alergena.

Evo kako pripremiti ovu ledenu poslasticu:

– Banane izrezati na kolutiće i zamrznuti ih najmanje dva sata.

– Pripremiti mekano voće. Za djecu do godine dana je najbolje oguliti breskve ili ono voće koje su već konzumirali. Za starije su idealne smokve ili neko drugo već prihvaćeno voće po želji.

– Izmiksati zamrznute banane, a potom postepeno dodavati mekano voće ili voćni sok do željene konzistencije.

sladoled voća

sladoled banane

Idealno za malu djecu

Vesna napominje da ova zdrava zamjena za sladoled ne ostaje dugo zaleđena, što je idealno za malu djecu jer je sladoled dovoljno hladan, ali ne i previše.

Ukoliko ga se želi starijoj djeci dočarati kao pravi sladoled u kupovnom kornetu, konzistencija mora biti čvršća kako bi se mogle napraviti kuglice. Moguće ga je istisnuti iz slastičarske vrećice, što je možda malo kompliciranije.

Može se dodati i suho voće, za dodatnu slatkoću. Vesna preporučuje suho voće bez sumpornog dioksida (SO2). Ona u svojim slasticama koristi razne začine, uglavnom u svježem obliku, riba ih, drobi…

Varijanta za odrasle

U varijaniti za odrasle, preporučuje staviti začine u prahu. Dobro bi bilo nabaviti ih u specijaliziranim trgovinama. Za ovaj ledeni voćni zdravi sladoled idealna je mješavina kurkume, cimeta i đumbira.

sladoled smjesa

– Nadam se da ćete uživati u ovoj zdravoj varijanti voćnog sladoleda u kojem nema ni mrvice dodanog šećera te ga je moguće prilagoditi baš svima, poručila je Vesna Krajnović.

sladoled vesna

Hvala Vesna!