Uskrsni muffini chefa Roberta Perića

04.04.2015 / Mamatataja

Priznati pulski kuhar i slastičar Robert Perić pokazao nam je kako pripremiti slasticu u čijoj izradi mogu sudjelovati i djeca. To su muffini s jogurtom ukrašeni šarenim čokoladnim jajima i žutim pilićima od ticino mase

Bilo je tako jednostavno dogovoriti slastičarski susret s vrsnim pulskim kuharom i slastičarom Robertom Perićem. Zamolili smo ga da nam pokaže kako napraviti blagdansku slasticu, relativno jednostavnu da u njenom spravljanju potom mogu sudjelovati i djeca. Jer nije li najljepše u blagdanske pripreme uključiti i mališane koji će uživati u pripremi kolača i druženju s mamom (i tatom!). Vrlo brzo dogovor je pao na muffine. Iako nisu tipična uskrsna slastica, Robert Perić je imao plan kako od njih učiniti neodoljive uskrsne kolačiće i pritom dobro zaposliti dječje prstiće. Bit će to uskrsni muffini ukrašeni šarenim čokoladnim jajima i žutim pilićima od ticino mase!

Robert Perić ugostio nas je u kuhinji pulske Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu gdje predaje budućim kuharskim i slastičarskim znalcima. Umjesto učenika koji su bili na proljetnim praznicima, u pripremi muffina nam se pridružila Nicole, osmogodišnja kćer chefa. Nicole je zapravo već toliko vješta u izradi slastičarskih dekoracija da nam je korak po korak objašnjavala što i kako raditi da bi jaja i pilići ispali baš kako treba.

– Kod muffina, izvorno engleske slastice, važan je oblik kojeg treba slijediti, dok pravila za tijesto nema, rekao je Perić, inače široj hrvatskoj javnosti, između ostaloga, poznat i po sudjelovanja u slastičarskom tv showu Tri, dva, jedan peci! Robert se odlučio za muffine s jogurtom te kremom od šumskog voća.

Najprije je krenuo pripremati tijesto za muffine. Dok su muffini bili u pećenici spravljala se krema, a najveći dio vremena proveli smo u izradi uskrsnih dekoracija o čemu detaljnije možete pročitati u tekstu Jestive dekoracije: Napravite šarena čokoladna jaja i žute ticino piliće . No krenimo redom i pripremimo tijesto za nešto jednostavniju verziju muffina.

šef

Biskvit za muffine od jogurta

Sastojci za 15 muffina:

  • 360 g brašna
  • 160 g šećera
  • 2 jaja
  • 14 g praška za pecivo
  • 0,5 dcl mlijeka
  • 150 g jogurta
  • 1 dcl ulja

Priprema:
U ulje staviti 2 cijela jaja, jogurt, brašno i šećer te sve dobro izmiješati. Pritom je važno sve tečnosti (jogurt, jaja, ulje i mlijeko) izmiješati zajedno, a zatim dodati suhe tvari (brašno, šećer, prašak za pecivo).

U kalup za muffine posložiti ukrasne papirnate košarice te otprilike dvije trećine košarice napuniti tijestom. Za punjenje košarica koristimo se tuljkom, tj. vrećicom za ukrašavanje ili žlicom. Muffini se u pećnici peku na 180 C oko 15 do 20 minuta. S obzirom na različite vrste pećnica, prema riječima Roberta Perića, najsigurniji ćemo biti da je tijesto optimalno pečeno te da ga treba izvaditi iz pećnice ukoliko pod prstima djeluje spužvasto.

2

3

Robert Perić je na muffine odlučio staviti tzv. cremu pasticceru, iako se može nanijeti i puding, posebno u nedostatku vremena za pripremu kreme.

4

Crema pasticcera

Sastojci:
½ litre mlijeka
50 g gustina
1 vanilin šećer ili pola mahune vanilije
150 grama šećera
5 žumanjaka    

Priprema :
Pjenasto izmiješati žumanjke i šećer. Potom umiješati gustin. U smjesu od žumanjaka uliti pola količine kipućeg mlijeka, izmiješati te vratiti u lončić s preostalim mlijekom i kuhati na laganoj vatri nekoliko minuta, dok se krema ne zgusne.

U ohlađenu kremu umiješati 150 g protisnutog šumskog voća i 300 g tučenog slatkog vrhnja, tj. šlaga.

150 g šumskog voća zakuhati s 50 g šećera te usitniti štapnim mikserom i potom protisnuti kroz cjedilo kako bismo uklonili eventualne ljuskice.

1

2

Za dekoraciju čokoladna jaja i pilići od ticino mase

Muffine je Robert Perić ukrasio čokoladnim jajima, izrađenih od smeđe i bijele čokolade uz pomoć pripremljenih šablona i prozirne folije. Jaja smo potom svi zajedno dekorirali jestivim bojama.

Piliće je izradio od tzv. ticino mase, tj. mase za modeliranje ili šećerne mase, koja se kupuje, ali se može napraviti i kod kuće.

Ukoliko ste u prilici možete nabaviti kalupe za izradu dekorativnih jaja ili primjerice zećića. Pritom, ako se jaja iz kalupa rade od bijele čokolade moguće ih je obojiti kistom pomoću jestivih boja ili jednostavno posuti čokoladom u prahu, kako je to ovom prilikom učinio Robert Perić.

7

_DST6450

Uslijedilo je ukrašavanje šarenim čokoladnim jajima te preslatkim ticino pilićima. I uskrsni muffini bili su spremni za fotografiranje, i naravno degustiranje. Iz prve ruke možemo posvjedočiti da su bili – izvrsni. Hvala Roberte!

_DST6535

_DST6576

DSC_4158

DSC_4159

DSC_4160