10. TJEDAN trudnoće – Nastaju milijuni novih stanica bebinog mozga

23.04.2016 / Piše dr. med. Margaret Ličinić Modrušan, specijalistica ginekologije i opstetricije

Vaša beba izgledom sve više nalikuje čovjeku. Razdvajaju se prstići od palca, nestaje rep, pojavljuju se okusni i zubni pupoljci

← PRETHODNI                              SLJEDEĆI →

Beba

Dužina embrija je od 31 do 42 milimetra, od tjemena do trtice.

Vaša beba izgledom sve više nalikuje čovjeku. Razdvajaju se prstići od palca, nestaje rep, pojavljuju se okusni i zubni pupoljci.

U ovom razdoblju nastaju milijuni novih stanica mozga. Srce je potpuno razvijeno, završava se formirati usna i nosna šupljina.

Jedinstvena spolna žlijezda razvija se prema testisu, odnosno prema jajniku. Premda se vanjsko spolovilo još ne vidi barem 7 dana, testisi muškog ploda već proizvode muški spolni hormon testosteron, koji maskulinizira plod.

Mama

Visoka razina hormona u trudnoći razlog je vaše emocionalne nestabilnosti, napetosti, i promjena raspoloženja. Već sada može doći do promjene tjelesne težine, omekšalih desni i laganog povećanja štitnjače.

Krvarenje iz rodnice!

Vrlo je važno znati da svako krvarenje iz rodnice, pa čak i ono najmanje, u bilo kojem trenutku, odnosno razdoblju trudnoće, mora se smatrati abnormalnim te da može ukazivati na ozbiljne komplikacije u trudnoći. Zato je vrlo važno odmah se javiti na ginekološki pregled.    

← PRETHODNI                                SLJEDEĆI →