11. TJEDAN trudnoće – Vježbanje i seks u trudnoći

23.04.2016 / Piše dr. med. Margaret Ličinić Modrušan, specijalistica ginekologije i opstetricije

Seks u trudnoći je dozvoljen samo ukoliko je trudnoća uredna. Kod određenih patoloških stanja kod kojih se preporučuje čuvanje i održavanje trudnoće, seks je bolje izbjegavati

← PRETHODNI                              SLJEDEĆI →

Beba

Dužina embrija je od 44 do 60 milimetra, od tjemena do trtice. U ovom tjednu teži oko 8 grama.

Bebica je sada na kraju embrionalnog razvoja i prerasta u fetus koji ubrzano raste. Naime, prema mišljenju većine embriologa deset tjedna nakon zadnje menstruacije označava se razdobljem kraja embrionalnog te početka fetalnog razdoblja.

Povećava se krvožilni sustav posteljice koja ima nutritivnu, respiratornu i zaštitnu ulogu. Proizvodi sve hormone potrebe u trudnoći, a ima ulogu pluća sve do spontanog disanja novorođenčeta.

Glavica je još velika u odnosu na tijelo. Crijeva se burno pomiču, kroz njih prolazi amnionska tekućina. Tijelo bebe je osjetljivo na dodir, može gutati, razvijena je osnova za svih 20 zubića.

Mama

Vaše tijelo sada ima veću količinu krvi koja kola. Zbog veće količine plazme, odnosno krvi, veće je razrjeđenje krvnih stanica što vidi se na krvnoj slici, dok srce snažnije pumpa. Metaboličke potrebe su veće i do 25 posto. Možda ćete se lakše znojiti, bit će vam toplije.

Vježbanje

Kad je riječ o vježbanju u trudnoći, smatra se da je potrebno smanjiti opterećenje za otprilike 25 posto u odnosu na to koliko se ranije vježbalo.

Vježbe disanja, istezanja, uključivanje u grupne vježbe, kao suport trudnoći uvijek su dobro došle.

Vježbe za trudnice

Seks

Seks u trudnoći je dozvoljen ukoliko je trudnoća uredna. Kod određenih patoloških stanja kod kojih se preporučuje čuvanje i održavanje trudnoće, seks se ne preporučuje, pogotovo ako postoji problem s krvarenjem, niskom posteljicom, infekcijama i prijevremenim kontrakcijama.

Odnosi se to i na kontrakcije prilikom orgazma koji ne proizlazi iz koitusa, nego iz milovanja, draženja…

← PRETHODNI                                SLJEDEĆI →