13. TJEDAN trudnoće – Vaša beba već sisa palac! Mučnine pomalo prestaju

23.04.2016 / Piše dr. med. Margaret Ličinić Modrušan, specijalistica ginekologije i opstetricije

Hormoni u krvi trudnice stabilani su i mučnine pomalo prestaju. Smanjuje se osjećaj razdražljivosti i tjeskobe. Mogućnost spontanog pobačaja puno je manja

← PRETHODNI                              SLJEDEĆI →

Beba

Duljina fetusa od tjemena do trtice je od 65 do 78 milimetara. Težina iznosi od 20 do 25 grama.

Ovo je razdoblje oblikovanja tkiva za kosti i hrskavicu, formiraju se rebra. Fetalne ruke dovoljno su duge za sisanje palca kojega fetus sam stavlja u usta. Primjećuju se pokreti poput disanja, a gutanje plodne vode rezultira mokrenjem male količine urina u plodnu vodu. Gušterača počinje stvarati hormon inzulin koji regulira količinu šećera u krvi.

Jajnici ili testisi vaše bebe formirali su se kao i vanjski spolni organi.

Mama

Hormoni u krvi trudnice stabilani su i mučnine pomalo prestaju. Smanjuje se osjećaj razdražljivosti i tjeskobe. Mogućnost spontanog pobačaja puno je manja.

U ovom tjednu, ukoliko je potrebno, može se izvršiti koriocenteza, postupak prilikom kojeg se dugačkom iglom kroz maternicu uzima uzorak korionskog tkiva (tkiva posteljice) za analizu stanica na različite bolesti; kromosomske i genetske.

Koriocenteza se može razmatrati kada se treba procijeniti je li dijete oboljelo, odnosno je li dijete nosilac gena za neke teške genetske bolesti ili kromosomopatije.

Krvarenje iz rodnice!

Vrlo je važno znati da svako krvarenje iz rodnice, pa čak i ono najmanje, u bilo kojem trenutku, odnosno razdoblju trudnoće, mora se smatrati abnormalnim te da može ukazivati na ozbiljne komplikacije u trudnoći. Zato je vrlo važno odmah se javiti na ginekološki pregled.

 

← PRETHODNI                              SLJEDEĆI →