14. TJEDAN trudnoće – Počinje drugo tromjesečje trudnoće

23.04.2016 / Piše dr. med. Margaret Ličinić Modrušan, specijalistica ginekologije i opstetricije

Ovo je najbolje razdoblje vaše trudnoće. Opuštajte se i lagano istežite. Vježbanje i dalje treba biti oko 25 posto slabijeg intenziteta od uobičajenog

← PRETHODNI                              SLJEDEĆI →

Beba

Duljina fetusa je od 90 do 110 milimetara od tjemena do trtice. Teži od 25 do 45 grama.

U ovom razdoblju bebica guta male količine amnionske tekućine. Ista se količina vraća u amnijsku tekućinu kao urin. Lice bebice se dalje razvija. Oči su sada smještene prema sredini lica s razvijenim obrazima. Vidi se korijen nosa i razvijene uške. Tipično je da se u ovom tjednu pojavljuju prve fine dlačice, tzv. lanugo dlačice, koje štite bebu od amnionske tekućine u kojoj se nalazi. Dlačice rastu po čitavoj kožnoj površini. Bitne su kako bi se na njima zadržavao voštani pokrov koji će fetus lučiti u idućim tjednima. Lanugo dlačice nestaju pred porođaj, a beba se rađa s debljim i krupnijim dlačicama.

Unutarnji organi su u punom razvoju, sazrela je štitna žlijezda koja sada proizvodi hormone. Kod muškog ploda pojavljuje se prostata, a kod ženskog jajnici putuju iz trbušne šupljine u zdjelicu.

Mama

Počinje drugo tromjesečje trudnoće. To je najbolje razdoblje vaše trudnoće. Maternica raste i može se napipati njezin vrh, fundus, nešto iznad pubične kosti.

Opuštajte se i lagano istežite. Ukoliko idete na uobičajenu sportsku aktivnost tada vježbanje i dalje treba biti oko 25 posto slabijeg intenziteta od uobičajenog.

← PRETHODNI                               SLJEDEĆI →