15. TJEDAN trudnoće – Ako niste u prvoj trudnoći, možda osjetite prve bebine pokrete

23.04.2016 / Piše dr. med. Margaret Ličinić Modrušan, specijalistica ginekologije i opstetricije

Fetalni pokreti su poput mjehurića ili trzaja ribica. Trbušćić vam je sada vidljiv i vrijeme je za komotniju odjeću

← PRETHODNI                               SLJEDEĆI →

Beba

Dužina fetusa je od 93 do 103 milimetra od tjemena do trtice. Težina iznosi od 50 do 75 grama.

U ovom periodu će vaša bebica moći ćuti neodređene zvukove iz vanjskog svijeta, kao i zvukove micanja probavnog sustava majke, njezin glas i otkucaje srca.

Kroz tanku i prozirnu kožu fetusa vidi se mnoštvo krvnih žila. Dlake i kosa rastu, počinje stvaranje pigmenta za tamnu kosu. Bebica je aktivna, može stisnuti šaku, razvijaju se kosti i koštana moždina, mišići joj rastu i počinje okoštavanje slušnih košćica. Na jeziku su okusni pupoljci i beba može razlikovati različite okuse.Pripremiti se za porod moguće je odsad putem online tečaja Miran porod na platformi za učenje Abilissima.com. Ovaj video tečaj ženu priprema da kroz porod prođe što mirnije te da iz poroda izađe osnažena i zadovoljna.

Mama

Ako vam ovo nije prva trudnoća, možda osjetite fetalne pokrete poput mjehurića ili trzaja ribica.

Trbušćić vam je sada vidljiv i vrijeme je za komotniju odjeću.

Kasni prenatalni triple test

Kasni prenatalni test, odnosno triple test, uglavnom radimo ukoliko trudnica ne stigne obaviti rani kombinirani prenatalni test, probir u 1. tromjesečju. Izvodi se od 15 do 18 tjedna trudnoće. Preciznost u procjeni rizika za Downov sindrom manja je u odnosu na rani kombinirani test. Osjetljivost iznosi 65 posto.

Problem ovog testa predstavljaju lažno pozitivni i lažno negativni rezultati. Negativan triple test na žalost ne daje garanciju da je dijete zdravo pa se tako ne uspije otkriti 1 slučaj trisomije na 1000 testova. To su lažno negativni nalazi procjene rizika. Ukoliko test pokaže lažno pozitivne rezultate, 5 posto trudnica se bespotrebno upućuje na amniocentezu.

Triple test se radi uobičajeno između 15. i 18. tjedna trudnoće. Određuju se biokemijski parametri iz krvi trudnice: beta HCG, estriol i alfa-fetoproteini. Ti se nalazi uspoređuju sa standardnim krivuljama uz ultrazvučne mjere fetusa. Rezultati se čekaju 7 do 10 dana. Ukoliko se testom pronađe povišen rizik u odnosu na dozvoljeni, preporuka je amniocenteza.

Kasnim prenatalnim triple testom mogu se detektirati i defekti neuralne cijevi fetusa jer on uključuje određivanje alfa-fetoproteina. Na taj način se može posumnjati na spinu bifidu ili druge neurološke abnormalnosti, za čiju detekciju su potrebni detaljni ultrazvučni pregledi s 12 tjedana te od 18. do 20. tjedna.

← PRETHODNI                                     SLJEDEĆI →