15. TJEDAN trudnoće – Ako niste u prvoj trudnoći, možda osjetite prve bebine pokrete

23.04.2016 / Piše dr. med. Margaret Ličinić Modrušan, specijalistica ginekologije i opstetricije

Fetalni pokreti su poput mjehurića ili trzaja ribica. Trbušćić vam je sada vidljiv i vrijeme je za komotniju odjeću

← PRETHODNI                               SLJEDEĆI →

Beba

Dužina fetusa je od 93 do 103 milimetra od tjemena do trtice. Težina iznosi od 50 do 75 grama.

U ovom periodu će vaša bebica moći ćuti neodređene zvukove iz vanjskog svijeta, kao i zvukove micanja probavnog sustava majke, njezin glas i otkucaje srca.

Kroz tanku i prozirnu kožu fetusa vidi se mnoštvo krvnih žila. Dlake i kosa rastu, počinje stvaranje pigmenta za tamnu kosu. Bebica je aktivna, može stisnuti šaku, razvijaju se kosti i koštana moždina, mišići joj rastu i počinje okoštavanje slušnih košćica. Na jeziku su okusni pupoljci i beba može razlikovati različite okuse.

Mama

Ako vam ovo nije prva trudnoća, možda osjetite fetalne pokrete poput mjehurića ili trzaja ribica.

Trbušćić vam je sada vidljiv i vrijeme je za komotniju odjeću.

Kasni prenatalni triple test

Kasni prenatalni test, odnosno triple test, uglavnom radimo ukoliko trudnica ne stigne obaviti rani kombinirani prenatalni test, probir u 1. tromjesečju. Izvodi se od 15 do 18 tjedna trudnoće. Preciznost u procjeni rizika za Downov sindrom manja je u odnosu na rani kombinirani test. Osjetljivost iznosi 65 posto.

Problem ovog testa predstavljaju lažno pozitivni i lažno negativni rezultati. Negativan triple test na žalost ne daje garanciju da je dijete zdravo pa se tako ne uspije otkriti 1 slučaj trisomije na 1000 testova. To su lažno negativni nalazi procjene rizika. Ukoliko test pokaže lažno pozitivne rezultate, 5 posto trudnica se bespotrebno upućuje na amniocentezu.

Triple test se radi uobičajeno između 15. i 18. tjedna trudnoće. Određuju se biokemijski parametri iz krvi trudnice: beta HCG, estriol i alfa-fetoproteini. Ti se nalazi uspoređuju sa standardnim krivuljama uz ultrazvučne mjere fetusa. Rezultati se čekaju 7 do 10 dana. Ukoliko se testom pronađe povišen rizik u odnosu na dozvoljeni, preporuka je amniocenteza.

Kasnim prenatalnim triple testom mogu se detektirati i defekti neuralne cijevi fetusa jer on uključuje određivanje alfa-fetoproteina. Na taj način se može posumnjati na spinu bifidu ili druge neurološke abnormalnosti, za čiju detekciju su potrebni detaljni ultrazvučni pregledi s 12 tjedana te od 18. do 20. tjedna.

← PRETHODNI                                     SLJEDEĆI →