17. TJEDAN trudnoće – Izvodi se amniocenteza, ako je zahvat potreban

23.04.2016 / Piše dr. med. Margaret Ličinić Modrušan, specijalistica ginekologije i opstetricije

Sve se više prepoznaje lice vaše bebe, rastu trepavice i obrve. Pokreti su sve izraženiji. Vaša bebica reagira na glazbu!

← PRETHODNI                              SLJEDEĆI →

Beba

Dužina fetusa iznosi od 11 do 13 centimetra, a težina od 100 do 150 grama.

Sve se više prepoznaje lice vaše bebe, rastu trepavice i obrve. Formiraju se jedinstveni kožni otisci prstiju i rastu nokti. Mrežnica oka je dijelom osjetljiva na svjetlost, dok su očne vjeđe još uvijek slijepljene.

Pokreti su izraženiji. Bebica reagira na glazbu.

Beba se počinje debljati, i to odlaganjem smeđe masti ispod kože fetusa neophodne za proizvodnju energije i termoregulaciju.

Zajedno s fetusom razvija se posteljica. Gusta mreža krvnih žila posteljice ima golemu površinu kojom omogućuje izmjenu hranjivih tvari, kisika i otpadnih tvari. Pupkovina je čvršća. Dijete proguta i pomokri oko litru amnionske tekućine. U crijevima se tako formira zelenkasti sadržaj – mekonij. To je produkt amnionske tekućine, odljuštenih stanica i sekreta crijevne sluznice bebe.

Mama

Kako bi se opskrbile potrebe bebe i posteljice, vaše srce radi pojačano i do 40 posto. Tako visok tlak u kapilarama može dovesti do kapilarnog krvarenja iz sluznice nosa ili desni.

Amniocenteza

U ovom tjednu, ukoliko za to postoji razlog, izvodi se amniocenteza. To je postupak kojim se dugačkom iglom uzima uzorak amnionske tekućine koja okružuje dijete unutar amnionske membrane u maternici. Amnionska tekućina sadrži stanice koje su otpale sa površine kože fetusa i koje se mogu testirati na brojne bolesti, kromosomske i genetske.

Ova procedura predstavlja veliki stres, kako za majku tako i za dijete, a rizik povezan s pobačajem iznosi oko 1 posto.

← PRETHODNI                                SLJEDEĆI →