18. TJEDAN trudnoće – Vrijeme je za drugi veliki ultrazvučni pregled

23.04.2016 / Piše dr. med. Margaret Ličinić Modrušan, specijalistica ginekologije i opstetricije

Od 18. do 22. tjedna izuzetno je bitan tzv. veliki anomaly scan (drugi veliki ultrazvučni pregled), koji se uobičajeno gleda u 2D modu. U tom razdoblju eventualno se možete odlučiti i na 3D i 4D ultrazvuk, koji nije neophodan.

← PRETHODNI                               SLJEDEĆI →

Beba

Dužina fetusa je oko 15 centimetra od tjemena do trtice. Težina je od 150 do 200 grama.

Na fetalnoj koži u ovom tjednu stvara se kazeozni verniks – masni bjelkasti premaz koji prekriva lanugo dlačice. On štiti od utjecaja amnionske tekućine pred kraj trudnoće, kada se otopi i stvara mliječnu plodnu vodu koja je znak zrelosti fetusa za život.

Slušne košćice preko kojih se prenosi zvuk u unutrašnje uho najprije okoštaju, a razvija se i dio mozga koji obrađuje signale iz uha. Dijete sada čuje i preplaši se svake glasne buke. Zvukovi koje čuje su stalno kucanje vašeg srca, micanje crijeva, disanje, govor i glazba koju slušate. Buka može biti i 90 decibela. Tako se fetus može uznemiriti.

Mrežnica je potpuno osjetljiva na svjetlost, postoji pravilna izmjena budnosti i sna, beba ima omiljen položaj za spavanje. U maternici još ima prilično mjesta i beba je uglavnom prilično aktivna.

Pripremiti se za porod moguće je odsad putem online tečaja Miran porod na platformi za učenje Abilissima.com. Ovaj video tečaj ženu priprema da kroz porod prođe što mirnije te da iz poroda izađe osnažena i zadovoljna.

 

Mama

Ukoliko vam je ovo prva trudnoća, vjerojatno ćete po prvi puta osjetiti fetalne pokrete, poput mjehurića ili meškoljenja ribice. Moguće je da i dalje nećete osjetiti pokrete do 19. ili 20. tjedna trudnoće.

Uskoro ste na polovici trudnoće i polako se možete početi upoznavati i s Baby handlingom, načinom postupanja s bebicom u svakodnevnoj brizi i njezi, čime ćete postaviti snažne temelje za pravilan motorički, emocionalni i misaoni razvoj.

Više o Baby handlingu poslušajte u razgovorima na online platformi Abilissima.com:
Pričamo o Baby handlingu, 1. dio
Pričamo o Baby handlingu, 2.dio

 

Veliki ‘anomaly scan’

Od 18. do 22. tjedna izuzetno je bitan tzv. veliki anomaly scan (drugi veliki ultrazvučni pregled), koji se uobičajeno gleda u 2D modu.

U ovom razdoblju eventualno se možete odlučiti i na 3D i 4D ultrazvuk, koji međutim nije neophodan.

Dijete je u ovom tjednu kompletno formirano i mogu se vidjeti detalji koji se prije nisu mogli analizirati.

Razvijeni su svi organi odnosno organski sustavi i detaljno se pregledava fetalna anatomija. Otkrivaju se eventualne strukturne abnormalnosti fetusa.

Spomenut ćemo ključne ultrazvučne mjere i pojmove koji se pritom koriste.

Temeljna UZV anatomija

GS je gestacijska vrećica. To je prikaz trudnoće u maternici.
EO je embrionalni odjek.
ŽV je vizualizacija žumanjčane vrećice, kojom se embrio hrani.
SA je srčana akcija. Uvijek je vidljiva kad je CRL 4 mm i više.
CRL (crown rump lenth) predstavlja udaljenost od tjemena do trtice. Koristi se od 7. do 12. tjedna. Točnost za procjenu trajanja trudnoće je +/- 4 dana.
NN (nuhalno zadebljanje, nuhalni nabor) je debljina potkožnog tkiva na stražnjem dijelu vrata, odnosno prosvjetljenja nakupljene tekućine u mekim tkivima sa ili bez pregrada.
NK (nosna kost) predstavlja vidljivost, duljinu i nagib nosne kosti.

Parametri koji se najčešće koriste nakon 12. tjedna trudnoće

BPD (biparjetalni promjer) je najveći poprečni promjer glavice.
HC (head circumference) je opseg glavice.
FL (femur lenth) je dužina bedrene kosti koja se najlakše mjeri. Važna je u procjeni proporcija bebice.
AC (abdominal circumference) je opseg trbuha. Koristi se u procjeni težine fetusa.

← PRETHODNI                             SLJEDEĆI →