22. TJEDAN trudnoće – Nastaju prve strije

24.04.2016 / Piše dr. med. Margaret Ličinić Modrušan, specijalistica ginekologije i opstetricije

Između 22. i 24. tjedna mogu se pojaviti prve strije. Povećanjem količine krvi i plazme nastaje fiziološka anemija. Pazite ne dovoljan unos željeza

← PRETHODNI                              SLJEDEĆI →

Beba

Dužina bebice je oko 28 centimetra od tjemena do pete te oko 19 centimetra od tjemena do trtice. Težina iznosi od 350 do 500 grama.

Dodir je prvo osjetilo koje sazrijeva kod fetusa koje tako može opipati lice i saznati odnose između različitih dijelova tijela pomicanjem ruku i nogu. Beba sisa palac u ustima i prislanja glavu na ruku. To će ponavljati i nakon poroda i stavljati stvari u usta. Bebine oči i dalje su zatvorene.

Mama

Povećava se količina krvi i plazme kako bi se zadovoljili zahtjevi majke i fetusa u trudnoći. Tako nastaje fiziološka anemija, koja je najizraženija u ovome tjednu. Iako je ovo prirodna pojava treba pripaziti na dovoljan unos željeza kako bi se izbjegla ozbiljna anemija.

Mažite kožu bademovim uljem

Između 22. i 24. tjedna mogu se pojaviti prve strije, koje se javljaju na grudima, bedrima i trbuhu. Nastojte redovito nakon tuširanja koristiti hidratantne kreme, te povećati elastičnost kože mazanjem vlažne kože običnim hladno prešanim bademovim uljem.

Ovaj tjedan predstavlja granicu pobačaja i prijevremenog porođaja, jer bebe starije od navršena 22. tjedna trudnoće mogu preživjeti.

← PRETHODNI                            SLJEDEĆI →