26. TJEDAN trudnoće – Odmarajte se i spavajte na boku

24.04.2016 / Piše dr. med. Margaret Ličinić Modrušan, specijalistica ginekologije i opstetricije

Možda ćete imati bolove u leđima i grčeve u nogama, osjećati povremeno glavobolju i napetost. Odmarajte se!

← PRETHODNI                              SLJEDEĆI →

Beba

Bebica je ovog tjedna narasla na oko 35 centimetra od tjemena do pete. Teži oko 760 grama.

Kraj je drugog tromjesečja. Fetus je izuzetno aktivan. Počinje otvarati oči koje su potpuno razvijene. Šarenica je plave boje, a konačna boja očiju biti će jasna tek par mjeseci nakon poroda. Koža je još uvijek naborana. Nastavlja se odlaganje masti. U mozgu se razvijaju vidni i slušni centri. Dijete počinje reagirati na dodir. Nakon pritiska na trbuščić može odgovoriti pokretom, a sisanje palca ga smiruje. Sisanje jača mišiće čeljusti.

Mama

Možda ćete imati bolove u leđima i grčeve u nogama, osjećati povremeno glavobolju i napetost. Odmarajte se! Najbolje je odmarati se na boku.

Spavajte na lijevom boku

Također, najbolje je spavati na lijevom boku zbog položaja velikih krvih žila i činjenice da je tako najopotimalniji dotok krvi do fetusa. Položaj na leđima nije preporučljiv jer maternica stvara pritisak na velike krvne žile.Oprez ukoliko se javi svrbež kože

Ukoliko u bilo kojem razdoblju osjetite intenzivan svrbež kože, to može biti znak rijetkog poremećaja jetre u trudnoći, cholestaze. Javite se liječniku kako biste isključili ovaj ozbiljan problem.

← PRETHODNI                             SLJEDEĆI →